Dimarts, 23 d'abril de 2024

La manca de pluges i de fred encén les alarmes del sector agrari català

Unió de Pagesos alerta que les altes temperatures han descompensat els cicles naturals de les floracions | Molts ametllers han florit al gener, i el cereal comença a treure l'espiga

Redacció 30 de gener de 2016 a les 10:29

La sequera es comença a notar al camp català. Foto: Josep Maria Costa


La manca de pluja i de fred ha encès el llum d'alarma al sector català. Unió de Pagesos adverteix que la sequera derivada de la manca de precipitacions i les altes temperatures dels últims mesos està afectant molts conreus de Catalunya, tot i que considera que encara és aviat per avaluar possibles pèrdues. Cal recordar que a bona part de la Catalunya Central fa més de 85 dies que no plou –s'estan trencant rècords històrics- mentre que a Ponent la ratxa supera les 60 jornades.

Aquesta situació propicia floracions avançades o descompensades, creixement de males herbes o plagues en fruita dolça i arròs, o avançament de les collites en el cas de l'horta, fet que provoca solapament de collites i remeses que es perden, com és el cas d'espinacs, que en algunes zones no s'han pogut comercialitzar. El sindicat demana al Departament d'Agricultura "diligència" en el moment de fer la valoració dels possibles danys "per tal que les pèrdues puguin ser compensades adequadament".
 

Mapa de la ratxa de dies sense pluja a Catalunya Foto: Meteocat


La pluja, urgent per salvar la propera temporada d'oliva
 
En el cas de l'olivera, Unió de Pagesos adverteix que si persisteix la meteorologia de les últimes setmanes, en un o dos mesos es podrà valorar l'efecte de la sequera en la collita 2016-2017. Segons el sindicat, encara no es pot parlar d'afectació per a la pròxima campanya tot i que hi ha zones de les Garrigues –entre Cervià i les Borges Blanques- amb arbres que ja pateixen la manca d'aigua i de fred.

Els models meteorològics, per primera vegada en molts dies, donen certa esperança. En aquest sentit apunten a un possible episodi de pluja més o menys general de cara al divendres 5 de febrer. El model WRF marca acumulacions entre 10 i 20 litres a bona part del territori, puntualment superiors en zones de la meitat sud del país.

Mapa de pluges pel 5 de febrer segons el model WRF Foto: TVC


Descompensació dels cicles naturals per la manca de fred

Pel que fa la vinya, les plantes no podades broten abans d'hora per falta de fred, sobretot en varietats com ara el xarel·lo. A causa de la sequera, encara no hi ha afectació directa, tot i que caldrà esperar a les pròximes setmanes, segons UP. En l'avellaner també és aviat encara per avaluar els efectes però la falta de fred no afavoreix el conreu. La floració va descompensada i és possible que això repercuteixi en la pol·linització i en la collita.

Ametllers florits al mes de gener i el cereal ja treu l'espiga

Quant a l'ametller, en algunes zones ja han florit arbres de les varietats marcona i llargueta. Tot i que de moment no hi ha danys, els que ja han florit una mica més aviat del normal –a les Garrigues- "poden patir si venen gelades", adverteixen des del sindicat agrari.

Pel que fa als cereals i conreus herbacis, en general i si no plou abans de 15 dies, les pèrdues poden ser "molt quantioses", i en algunes zones es pot perdre tota la collita. "Només amb 15 mm de pluja, el sembrat es podria recuperar", segons el sindicat. Les altes temperatures han fet que el sembrat es vagi desenvolupant i, per tant, ara, amb la sequera, es veuen els primers símptomes de manca d'aigua -fulles estretes i cargolades i puntes assecades-. En algunes zones el sembrat comença a treure espiga.

Les comarques de Lleida afectades són el Segrià, la Noguera, l'Urgell, la Segarra -a la zona de la Vall del Corb l'efecte de la sequera s'agreuja pel fet que ja no s'està a temps de ressembrar-, el Pallars Jussà –les sembres de finals de novembre segurament presentaran pèrdues-, i el Solsonès –la colza encara té bon aspecte, però si no plou mínimament, els danys podrien ser importants.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació