Diumenge, 5 de maig de 2024

Arrenca el «Bus de la Salut», que tornarà al Pallars aquest 2016

El bus visitarà les poblacions de Tremp, Sort i la Pobla de Segur

Redacció 12 de gener de 2016 a les 11:23

El Bus de la Salut ha arrencat aquest dilluns a Cervera. Foto: IRBLleida


El Bus de la Salut ha començat aquest dilluns el seu recorregut de l'any 2016 a Cervera. Els propers 12 mesos, el bus visitarà 40 municipis de la demarcació de Lleida, entre els quals hi figuren Tremp (febrer i juny), Sort (març i juny) i la Pobla de Segur (setembre). A més, enguany el bus va acompanyat d'una caravana on es realitzen més proves de prevenció cardiovascular i renal. Al voltant d'unes 3.000 persones d'Assistència Primària amb factors de risc cardiovasculars passaran pel bus l'any 2016.

Els pacients tenen entre 40 a 70 anys i es citen de manera aleatòria per realitzar un circuit amb proves indolores i sense cap efecte secundari que requereixen uns 60 minuts per individu. La Diputació de Lleida, la Fundació Renal Jaume Arnó, conjuntament amb el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya i la Unitat de Diagnòstic i Tractament de Malalties Aterotrombòtiques (UDETMA) de l'IRB Lleida volen convertir Lleida en una demarcació pionera en la prevenció de les malalties cardiovasculars i renals, modificar els hàbits poc saludables de la població i sensibilitzar la població sobre la importància social de la donació d'òrgans.

Les proves s'inicien amb una entrevista per conèixer l'estil de vida i els hàbits alimentaris, una espirometria i unes enquestes de son diürna. També es recull una mostra de sang i d'orina per guardar en un biobanc per a futurs estudis, així mateix s'extreu una mostra sanguínia punxant el dit, i una de orina (el bus disposa de un bany), per saber com funcionen els ronyons, quin és el nivell de colesterol i altres paràmetres.

Mitjançant una ecografia es visualitza l'estat de les artèries caròtides (situades al coll), femorals (situades als engonals) i també les del cervell (ecografia transcraneal). Els resultats de les proves efectuades queden registrades a l'historial clínic del pacient i el seu metge de família determinarà les modificacions d'estil de vida o de tractament a nivell individualitzat i segons els resultats. 

El passat mes de desembre es van presentar els resultats del primer any. De les 2.118 persones que van passar per l'autobús fins al 31 de setembre; un 65,4% (1.385 persones) presentaven una malaltia ateromatosa amb més presència en el cas dels homes (56,6% dones i 74,7% homes); a un 22,2% se'ls ha detectat una malaltia renal, un 16,8% presentaven hipertensió arterial, un 2% diabetis, un 15% (320 persones) presentaven colesterol elevat, de les quals 199 eren dones i 121 eren homes i a un 39,3% (414 persones) se'ls va detectar àcid úric elevat, de les quals 235 eren homes i 179 eren dones.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació