Diumenge, 5 de maig de 2024

Com alleujar els efectes de la menstruació?

La dietista i nutricionista Laura Espia ens dóna les claus per reduir les molèsties de la regla

Laura Espia 22 de desembre de 2015 a les 12:04
Aquest mes ens porta una pregunta la Mireia: 

"Hola Laura, sempre he tingut moltes molèsties la setmana abans d'arribar-me la regla. Hi hauria algun aliment o dieta que pogués fer per reduir les molèsties? Gràcies!!!"

Hola Mireia, és normal que pateixis molèsties, milions de dones pateixen molèsties dies abans de tenir la menstruació. Dolor abdominal, retenció de líquids, malestar a les mames, tristesa i canvis d'humor són els símptomes predonimants. El desequilibri hormonal sembla ser el causant del síndrome premenstrual. Els estrògens massa alts causen nerviosisme, canvis d'humor i ànsia pel menjar, en canvi, si hi ha nivells alts de progesterona poden originar depressió, confusió i insomni.

Hi ha diversos factors a tenir en compte. Primer de tot hauries de saber que dones amb alts nivells d'estrès, que prenen excitants com alcohol, tabac, cafè o refrescos carbonatats com la cola, amb al·lèrgies atòpiques o bé amb dietes riques en sucres i greixos saturats, són més propenses a patir-los. Per tant el primer pas seria modificar la dieta en aquests dies abans de la menstruació i vigilar el consum de:

Cafè: El poder excitant de la cafeïna augmenta els símptomes del síndrome premenstrual, ja que augmenten els nivells de catecolamines i això podria estar relacionat amb l'empitjorament del dolor.

Calories buides: Evita les begudes gasoses amb baix valor nutritiu, dolços o sucre refinat.

Greix d'origen animal: El greix augmenta el nivell de les prostaglandines, agents químics naturals que afecten directament el dolor, la inflamació, les contraccions musculars i les migranyes abans i durant la menstruació.

Sal: Evita la sal sobretot deu dies abans que s'iniciï el període premenstrual, per tal de millorar la retenció de líquids.

Alcohol: Els mals de cap poden augmentar al prendre alcohol, a més d'incrementar la nostra ansietat per consumir productes ensucrats.
 

A més a més, tens altres complements nutricionals com:

Vitamina B6: Millora la baixada d'ànim i el decaïment. Les vitamines del grup B semblen jugar un paper important en el control dels estrògens, ja que faciliten la seva expulsió via fetge. Si la dieta és baixa en vitamines B, el nivell d'estrògens en sang pot incrementar considerablement i per tant empitjorar el dolor. Les fonts de B6 més saludables són els cereals integrals, els llegums, els plàtans i la fruita seca. Has de tenir en compte que els cereals refinats perden una gran quantitat de vitamina B6 juntament amb la fibra, així que elegeix sempre integral!

Magnesi i zinc: En combinació amb la vitamina B6, alleuja les molèsties físiques, el cansament i els canvis d'humor.

Oli d'onagra: Alleuja el dolor de les mames, la retenció de líquids i el malestar abdominal, gràcies a l'aportació d'àcid linoleic i gamma-linolènic, que ajuden a reduir la producció de prostaglandines inflamatòries.

Omega3: El greix influeix en la producció de prostaglandines en el teu cos. Aquests agents químics naturals estan implicats en la inflamació, el dolor, les contraccions musculars, els vasos sanguinis, i la coagulació de la sang. Es creu que les prostaglandines juguen un paper molt important en el dolor menstrual, migranyes i dolors gastrointestinals ja que molts dels medicaments emprats per tractar dolors menstruals inhibeixen els efectes de les prostaglandines.

Una estratègia més, seria el seguir una dieta rica en hortalisses de fulla verda i llegums (mongetes, pèsols i llenties) i prescindir de carns i derivats lactis. I finalment pots complementar la teva dieta amb fitoteràpia.
 

 


També pots optar per les infusions de sàlvia per millorar l'ànim i regular la producció d'hormones, la melissa i passionera per afavorir la relaxació i el somni, el safrà o l'hipèric per millorar el ànim o el gingebre que actua com un antiinflamatori i antiespasmòdic que ajuda a reduir la inflamació en el ventre i el dolor menstrual.

Ah! I l'aplicació de calor amb una bossa tèrmica a l'abdomen també et pot ajudar a reduir espasmes musculars i proporcionar alleujament.

Recordeu que ens podeu fer arribar les vostres consultes al correu electrònic lespiamonso@gmail.com.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació