15 d'abril de 2024

Pla de la Diputació perquè els ajuntaments puguin fer front a inversions

Reñé titlla de "tercermundistes" les carreteres de titularitat estatal de Lleida

ACN 17 de desembre de 2015 a les 09:15

Aquest dimecres s'ha fet el tradicional esmorzar de Nadal amb els mitjans. Foto: ACN


La Diputació de Lleida té previst impulsar un pla extraordinari que serveixi per finançar els ajuntaments de la demarcació i puguin fer front a inversions previstes. Segons els president de l'ens, Joan Reñé, es podrà fer degut a "l'amortització excepcional dels darrers anys" que ha permès reduir a més de la meitat l'endeutament del 103% que tenien al 2012 i que els permetrà anar a buscar crèdit per obtenir recursos per a les anualitats 2017-2017. D'aquesta manera, ha afegit Reñé, també es podrà compensar la "desprogramació" del PUOSC en el passat mandat del Govern i la "més que previsible" no programació per a l'actual davant l'ofegament financer la Generalitat. La Diputació preveu destinar uns 20 milions d'euros a aquest pla.


L'amortització acumulada de la Diputació de Lleida en els darrers anys ha permès baixar l'endeutament del 103% del 2012 al 47% el 2015 i amb previsions que se situï al voltant del 30% al 2016 amb l'amortització de 7 milions d'euros previstos. El president de la Diputació, Joan Reñé, ha justificat així el plantejament d'aquest pla extraordinari que servirà per finançar inversions previstes pels ajuntaments de la demarcació que no han pogut comptar amb els diners del Pla Únic d'Obres i Serveis de Catalunya (PUOSC) donada la "situació complexa" de les finances de la Generalitat en el passat mandat i en el que ara comença.

Reñé ha afegit que amb el nivell de deute en una zona "plausible" entre el 50 i el 60% és possible anar a buscar recursos per fer el pla extraordinari i preveure les obres que ara no s'havien pogut plantejar. La xifra amb la qual està treballant l'equip de govern de la corporació municipalista ronda els 20 milions d'euros, ha dit el president, que també ha assenyalat que tot i que el pressupost 2016 està tancat, hi ha la previsió d'augmentar partides un cop es liquidi el de l'exercici 2015.

Tot i que no estan definides del tot es tracta de partides com la de vies i obres que té una aportació limitada d'1 milió d'euros i que caldrà incrementar per fer possible els projectes que hi ha en llista i s'han de prioritzar; la del pal d'aigües, que també compta amb 1 milió d'euros en l'anualitat 2016 però que molt probablement s'incrementarà per tal que els ajuntaments puguin rebre una part més important respecte a la gestió de l'aigua; i també la del pla de camins, que compta amb 500.000 euros i que gràcies als romanents de tresoreria i l'aplicació d'inversions financeres sostenibles, es podrà incrementar substancialment per tal der fer front a les ''demandes reiterades dels ajuntaments'' tant del Pirineu com de la plana pel que fa la gestió dels camins de titularitat municipal.

Carreteres estatals "tercermundistes" a Lleida

Després de la publicació de l'informe del RACC assenyalant diverses carreteres lleidatanes com algunes de les que estan en més mal estat de la xarxa viària, el president de la Diputació de Lleida ha lamentat que la demarcació tingui encara carreteres "tercermundistes", sobretot les estatals, que encara estan com fa 30 ó 40 anys.

Reñé s'ha mostrat indignat pel fet que algunes d'aquestes carreteres siguin eixos de comunicació importants, com la N-230 que va de Lleida a Vielha i comunica amb França, sobretot en el tram del túnel de Vielha, per on passen cada dia més de 400 camions carregats de mercaderies per una carretera de només 2 carrils i plena de revolts. El president de la Diputació, creu que l'Estat "se'n riu de nosaltres" quan planteja un nou projecte per al tram dels túnels de Sopeira. 

També ha mencionat la carretera fins a Tarragona, per on Lleida fa passar 15 milions de tones de mercaderies fins al port, també per trams de només dos carrils. Tot plegat, ha afegit, mentre "veus que en altres indrets s'han construït autovies i millorat comunicacions amb un sectarisme extrem".

Reñé ha fet aquestes declaracions durant el tradicional esmorzar de Nadal que la Diputació de Lleida ofereix als diferents mitjans de comunicació de la demarcació. 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació