Dijous, 2 de maig de 2024

El Govern abonarà aquesta setmana 205 milions de la PAC als productors

És el 95% del l'ajut de pagament bàsic, pagament verd i complement de joves de la campanya 2015

Redacció 14 de desembre de 2015 a les 09:12

Un pagès treballant un camp de cereals. Foto: Adrià Costa


El Departament d'Agricultura ha anunciat aquest dissabte que aquesta setmana abonarà més de 205 milions d'euros de la Política Agrària Comuna (PAC) als productors catalans. Es tracta del 95% de l'ajut de pagament bàsic (135.220.375,82), pagament verd (69.841.744,10) i complement de joves (887.204,02) de la campanya 2015. Segons destaca el Departament, l'esforç en la gestió ha permès per primera vegada incorporar al primer pagament de campanya els imports corresponents a la Reserva Nacional de drets, amb un import 1.382.869 euros. El pagament del 5% restant està previst pel segon trimestre del 2016, un cop feta l'assignació definitiva de drets durant el primer trimestre de 2016.

En un comunicat, el DARP (Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació) explica que el Pagament bàsic és l'ajut directe més important a les explotacions agràries, tant en nombre de beneficiaris com en import pagat, i és una de les actuacions prioritàries de la Política Agrària Comuna (PAC). Es tracta d'un ajut als agricultors que té com a objectiu fonamental el suport a la renda i garantir la viabilitat econòmica de les explotacions, contribuint així a evitar l'abandonament de les terres i de l'activitat agrària, el despoblament del medi rural, i a fomentar l'equilibri territorial i l'obtenció i subministrament d'aliments a la població.

Aquest és el primer any d'implementació de la nova PAC 2015-2020 i l'any en què s'assignaran, d'acord amb un complex model de regionalització, els nous drets de pagament bàsic. Per aquest motiu, segons el DARP, a partir de la "gestió rigorosa i correcta de les dades, i per evitar donar informació dels drets no contrastada o fer pagaments no exactes que comportessin posteriors devolucions", va decidir no efectuar aquest pagament fins a tenir les dades validades i incorporades les al·legacions pels canvis de titularitat de les explotacions.

Pròximament els productors rebran la comunicació sobre aquesta assignació inicial dels drets de pagament bàsic, que podran consultar al web del Departament d'Agricultura.

El nou pagament verd (pagament per pràctiques agrícoles beneficioses pel clima i el medi ambient), suposa un increment de més 51% del valor dels drets pagament bàsic, i persegueix la realització de pràctiques mediambientalment favorables com la diversificació de cultius o el manteniment de superfícies d'interès ecològic. El complement de joves que introdueix la nova PAC, comporta l'augment del 25% del valor dels drets de pagament bàsic, amb l'objectiu d'afavorir el relleu generacional del sector agrari.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació