Divendres, 26 d'abril de 2024

El Gran Recapte, «una demostració de responsabilitat social»

La setena edició de la recollida solidària d'aliments se celebra aquest divendres i dissabte arreu de Catalunya | Uns 70 voluntaris faran possible la recollida en una desena de supermercats i comerços del Pallars

Redacció / Jordi Palmer 27 de novembre de 2015 a les 09:16

Voluntaris del Gran Recapte dels Aliments en un supermercat. Foto: Martí Albesa


Aquest divendres 27 i dissabte 28 se celebra arreu de Catalunya la setena edició del Gran Recapte d'Aliments, la campanya solidària que busca captar l'atenció de la ciutadania sobre el problema de la fam a la societat catalana. Organitzat pels quatre Bancs dels Aliments catalans –n'hi ha a Barcelona, Girona, Tarragona i Lleida-, la campanya fa una crida a la societat a donar aliments de franc per ajudar els més necessitats. S'organitza des de 2009 i cada any millora els resultats.

El Pallars no n'és una excepció i, com de costum, també s'hi ha implicat. A la capital del Pallars Jussà seran més de 50 els voluntaris que s'encarregaran del Gran Recapte de tardor, gestionats per l'associació de voluntaris APROP i els Serveis Socials del Consell Comarcal. Els aliments seran recollits en 5 supermercats de la ciutat que s'han sumat a la iniciativa. A Tremp s'esperen superar les vuit tones de material que es van recollir en l'edició de l'any passat. 

En aquesta edició, a més de la vintena de voluntaris d'APROP, també s'hi han afegit una vintena de joves del col·legi Mª Immaculada, que se sumen als nois i noies de l'INS de Tremp que ja van participar en edicions anteriors. Al Pallars Sobirà i com en altres ocasions, la recollida d'aliments es farà en supermercats i comerços de tota la comarca, gestionats pels Serveis Socials del Consell Comarcal.

El president del Banc dels Aliments de Barcelona, Eduard Arruga, destaca que el Gran Recapte apel·la a "la solidaritat ciutadana" i per això la bona resposta de la campanya, que cada any augmenta tant en la quantitat recollida com en els punts de venda, el nombre de voluntaris i la col·laboració dels establiments, suposa "una demostració de responsabilitat social".


Objectiu, 5.000 tones d'aliments

Amb unes xifres que augmenten any rere any i una organització cada cop més complexa, el Gran Recapte d'enguany s'ha fixat l'objectiu d'arribar a les 5.000 tones d'aliments recollits en el conjunt del país, una fita possible si es té en compte que en aquesta edició els punts de recollida han augmentat significativament, passant dels 2.000 de l'any passat als 2.500 previstos aquest cop. "Pensem que podem créixer un mínim d'un deu per cent fins arribar als cinc milions de quilos", apunta Arruga.

En xifres globals, si el 2014 els bancs van repartir uns 100 quilos d'aliments per persona i any, l'objectiu ara és el d'arribar als 300, d'una banda augmentant la recaptació, i de l'altre, reduint el nombre de gent que necessita ajuda perquè hagin pogut solucionar els seus problemes econòmics.
 

Voluntaris del Gran Recapte del 2014 classificant els productes. Foto: Adrià Costa


En tot cas, al llarg dels anys el paper del Banc dels Aliments s'ha convertit en una necessitat social. De fet, ja en la primera edició del Gran Recapte, l'any 2009, els bancs donaven menjar a uns 80.000 beneficiaris, que actualment han passat a 250.000 a tot Catalunya, mentre que en concret a la demarcació de Barcelona les xifres de beneficiaris han passat de 57.000 a 150.000. "Mentre hi hagi gent que ho necessiti nosaltres hem de fer una tasca de solidaritat i ajuda" almenys mentre es creïn "les condicions necessàries per a que no hi hagi precarietat alimentària".

Amb tot, Arruga veu com una "quimera" que desaparegui del tot el problema, però emplaça les "administracions i empreses" a que facin tot el possible "per reduir el nombre tant com sigui possible".

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació