Divendres, 17 de maig de 2024

El Pallars fa pinya en la lluita contra la violència masclista

Tremp acull l'acte central del 25-N a l'Alt Pirineu i Aran

Redacció 26 de novembre de 2015 a les 09:33

L'Epicentre de Tremp va acollir l'acte central a l'Alt Pirineu i Aran. Foto: Gerard Sabarich


Com no podia ser d'una altra manera, les comarques pallareses han commemorat aquest dimecres 25 de novembre el Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència envers les Dones amb actes en diferents poblacions. Destaca el que es va organitzar ahir al vespre a l'auditori de l'Epicentre de Tremp, en el que ha estat l'acte principal del 25-N a l'Alt Pirineu i Aran i que va acollir un centenar de persones. Enguany la commemoració s'emmarca en el lema Construïm una Catalunya lliure de violència masclista

Hi van participar el delegat del Govern de la Generalitat a l'Alt Pirineu i Aran, Albert Alins; així com membres de l'Institut Català de les Dones (ICD), el president del Consell Comarcal del Pallars Jussà, Constante Aranda; i l'alcalde de l'Ajuntament de Tremp, Joan Ubach. En el decurs de l'acte, la representant de l'Associació d'Amics de la Conca de Tremp, Assumpció Batalla, va llegir el manifest consensuat per la Generalitat de Catalunya, les diputacions i les entitats municipalistes. Finalment, els alumnes de l'Escola de Música de Tremp han interpretat una peça musical.

A la capital del Pallars Sobirà l'acte institucional de commemoracióes va fer a les 12h del migdia davant l'ajuntament, on també es va llegir el Manifest i es va guardar un minut de silenci en record a les dones assassinades aquest 2015. Posteriorment, es va procedir a penjar un llaç de globus de color lila al balcó del Casal de la Gent Gran, amb la inestimable col·laboració dels voluntaris i voluntàries del Casal.
 

Lectura del manifest davant l'Ajuntament de Sort. Foto: Ajuntament de Sort


Les germanes Mirabal simbolitzen la lluita pels drets de les dones

El 25 de novembre va ser declarat Dia Internacional contra la Violència de Gènere el juliol de 1981, en el context del primer "Encuentro Feminista de Latinoamérica y del Caribe" celebrat a Bogotà (Colòmbia). En aquesta trobada les dones van denunciar la violència de gènere en l'àmbit domèstic i la violació i l'assetjament sexual en l'àmbit dels governs, incloent-hi la tortura i els abusos que patien moltes presoneres polítiques.

Es va escollir aquest dia per commemorar el violent assassinat de les germanes Minerva, Patria i Maria Teresa Mirabal, tres activistes polítiques, el 25 de novembre de 1960 mentre anaven a Puerto Plata a visitar els seus marits empresonats, a mans de la policia secreta del dictador Rafael Trujillo a la República Dominicana. Els seus cadàvers destrossats van aparèixer al fons d'un barranc. Adela (Dedé) Mirabal és l’única germana que va sobreviure, i va morir el 2014 a Bèlgica als 88 anys.

Per al moviment popular i feminista de la República Dominicana, històricament, aquestes dones han simbolitzat la lluita i la resistència. El 1999, l'ONU va donar caràcter oficial a aquesta data.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació