16 d'abril de 2024

Alerta per un temporal de neu i vent aquest dimecres al Pirineu

Protecció Civil alerta de la possibilitat de l'augment dels cabals dels rius del Pirineu | Les nevades podrien superar els 80 centímetres a la cara nord

Redacció 24 de novembre de 2015 a les 18:56

Protecció Civil ha alertat del temporal previst per aquest dimecres. Foto: ACN


La neu i el vent no abandonen el Pirineu. Almenys això és el que preveu el Servei Meteorològic de Catalunya, que indica que aquest dimecres hi haurà un nou temporal de nevades i ventades al Pirineu occidental. En aquest sentit, Protecció Civil ja ha activat el pla Neucat per fer front a les noves precipitacions, i a darrera hora d'aquest dimarts també ha activat l'Inuncat per acumulació de pluja al Pirineu.

La nevada serà important a la vessant nord de la Vall d’Aran, l'Alta Ribagorça, Pallars Sobirà i Andorra, on els gruixos a cotes superiors als 1.800 metres podrien aproximar-se al metre de neu nova. La nevada podria començar ja aquest vespre-nit de dimarts i allargar-se fins divendres, una molt bona notícia per les estacions d'esquí que obriran aquest cap de setmana i les que ho faran pel Pont de la Puríssima.

Segons el web Meteopirineus Catalans, a la resta del Pirineu i Prepirineu la nevada serà més modesta, però tot i així, abundant. S'iniciarà dimecres al migdia i durarà fins a mig matí de dijous. En un principi la cota de neu pot ser baixa, i fins i tot nevar a les valls, però la tendència serà a què la cota pugi fins als 1.600 metres. S'esperen gruixos pròxims als 30-40 centímetres a bona part de la Ribagorça, el Pallars Sobirà i la resta del Pirineu i pròxims als 15 centímetres a zones del Prepirineu.

Perill d'augment del cabal dels rius

Fruit de les precipitacions, ja sigui en forma de neu o de pluja, Protecció Civil ha alertat de la possibilitat de l'augment dels cabals dels rius del Pirineu Occidental en base a les previsions del Servei Meteorològic de Catalunya de possible superació del llindar d'acumulació de pluja de 100 litres per metre quadrat en 24 hores a partir de primera hora de dimecres i fins dijous al matí. Les comarques afectades per l'avís són la Vall d'Aran, l'Alta Ribagorça i el Pallars Sobirà. Davant d'aquesta situació, s'ha posat en prealerta el Pla especial d'emergències per inundacions, l'Inuncat.

En concret i pel que fa a la capçalera de la Noguera Pallaresa, no s'espera una afectació tant important com les que podrien tenir la Ribagorçana o el Garona, ja que es rebrà menys precipitació i hi haurà menys crescuda. Tot i així és possible que s'arribi també a nivells importants de cabal. 

El Centre de Coordinació d'Emergències de Catalunya (CECAT) de Protecció Civil ha informat els municipis de les comarques afectades per l'avís meteorològic d'acumulació de pluja, els consells comarcals, els municipis de les conques fluvials de la Garona i del Noguera Pallaresa, així com els càmpings de l'Alta Ribagorça, el Pallars Sobirà i la Val d'Aran.

Prealerta per vent al Pirineu

Protecció Civil també ha posat en prealerta el Pla PROCICAT per la previsió de fort vent a partir de la propera matinada i sobretot dimecres a la tarda a la meitat nord i també al terç sud de Catalunya. El vent bufarà de component nord i oest. La previsió del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) indica que a partir d'aquesta matinada el vent pot ser intens sobretot a les comarques del Pirineu i Prepirineu de Lleida, Cerdanya i Ripollès; i al matí el vent s'estendrà a més comarques de Lleida, Terres de l'Ebre i Tarragona.

De cara a la tarda la previsió indica que les ratxes de poden intensificar (més 90 km/h) i afectar més punts del territori, especialment també del nord-oest i el sud de Catalunya. L'episodi de vent es podria mantenir també dijous i divendres. Protecció Civil recomana molta prudència en la mobilitat i també en la pràctica d’activitats a l’aire lliure sobretot a les zones de muntanya. Porteu l’equipament adequat i desistiu de fer l’activitat si les condicions meteorològiques no ho permeten i us podeu posar en perill.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació