Dilluns, 6 de maig de 2024

L'estiuet de Sant Martí té corda per dies

La boira i les temperatures elevades al migdia continuaran, com a mínim, tota la setmana vinent

Arnau Urgell 13 de novembre de 2015 a les 17:38

L'estiuet de Sant Martí és el període de bonança que any rere any s'acostuma a produir a l'entorn de l'11 de novembre. Està caracteritzat per calma anticiclònica, temperatures relativament altes, pocs núvols i força sol. Però no només passa aquí. Els castellans també tenen el seu “veranillo de San Martín”, els anglesos tot i trobar-se a més latitud també viuen l'indian summer, i fins i tot a Alemanya tenen el seu Altweibersommer, segons explica la meteoròloga Miriam Santamaria.
 
Sant Martí ja ha quedat enrere però l'estiuet té corda per dies. L'anticicló que afecta de ple Catalunya continuarà, com a mínim, tota la setmana vinent. Això suposa que la boira continuarà sent protagonista a Ponent i en comarques com el Pallars Jussà i en especial a la Conca de Tremp, on ja se sumen cinc dies de boira intensa. Allà on no s'aixeca fins tard les màximes queden força curtes –en algunes poblacions aquesta setmana no s'ha passat dels 10-11ºC– mentre que a la resta del país, especialment al migdia, les temperatures són molt altes per l'època amb valors que han superat els 20ºC en ple Pirineu. Les mínimes (veure mapa d'aquest divendres de Meteoclimatic) també són molt suaus i a la costa no han baixat dels 15ºC.

Un anticicló prolongat és sinònim de contaminació. Aquests episodis es poden presentar quan l'atmosfera veu reduïda la seva capacitat de dispersió dels contaminants per l'absència de vent i precipitacions. És un fenomen que, en general, té tendència a produir-se a l'època hivernal, ja que es poden donar situacions d'inversió tèrmica, és a dir, l'existència d'una capa d'aire en alçada que està més calent que el de la capa inferior, fet que redueix encara més els moviment de l'aire. La major part de la contaminació atmosfèrica té origen en l'activitat humana (emissions de diòxid de nitrogen), però també es pot produir per causes naturals, com per exemple per l'acumulació de pols del sòl aixecada pel vent i per productes expel·lits per erupcions volcàniques.
 

Les boires –de color blanc- cobrien bona part de Catalunya aquest divendres al matí Foto: Meteocat


Lleuger descens de temperatures aquest cap de setmana

Les temperatures, especialment les màximes, viuran aquest cap de setmana un lleuger descens però es recuperaran a partir de dilluns i continuaran amb valors més alts dels habituals per l'època. No està previst cap canvi de temps, com a mínim, fins a més enllà del 20 de novembre.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació