Diumenge, 5 de maig de 2024

Sort celebra aquest cap de setmana una nova edició de la Fira de Tardor

La 11a Mostra i el 1r Concurs Nacional de l'Ovella Xisqueta, els plats forts de la mostra

Redacció 6 de novembre de 2015 a les 09:32

Un pastor amb el seu ramat en una edició anterior de la Fira de Tardor. Foto: Ajuntament de Sort


Un any més, Sort celebra la Fira de Tardor i la XI Mostra i 1r Concurs Nacional de l'Ovella Xisqueta, una fira multisectorial a l'aire lliure que se celebra des de temps immemorials i en la qual el visitant troba des de bona part de l'activitat empresarial de la zona fins a un mercat artesanal i degustacions gastronòmiques. Tot i que el seu origen és ramader i antigament es dedicava el primer dia a les ovelles i el segon als animals de peu rodó aquest mercat es va anar perdent a mesura que s'anava guanyant en comunicacions viàries, i la finalitat de "trobada" per a la compra-venda es va convertir en innecessària. 

Malgrat això, des de fa 11 edicions, un dels actes principals de la Fira és la singular Mostra d'ovelles de la raça Xisqueta, que es realitza el diumenge al matí, una varietat ovina autòctona, molt antiga, que ha evolucionat poc, i que es manté en un alt grau de puresa, ja que ha estat força aïllada geogràficament. Com a novetat d'enguany, la mostra inclou també el 1r Concurs Nacional d'Ovella Xisqueta, on s'atorgarà el premi a l'explotació que presenti la millor mostra de raça xisqueta. També trobarem una mostra d’animals de peu rodó.

L'oferta comercial es concentra a l'artèria viària de Sort, l'avinguda Comtes de Pallars (carretera C-13) i carrers del voltant on els visitants poden gaudir de més d'un centenar de parades d'artesania, roba, alimentació… entre les que cal destacar l'àrea local-comarcal amb més de 50 establiments, entitats i artesans, una bona representació dels principals sectors de la comarca que també dinamitzaran la fira amb diverses activitats i que l'Ajuntament de Sort vol potenciar cada vegada més amb novetats com les d’enguany.

Una d'elles, és la Mostra de cerveses artesanes de proximitat a la Plaça Major, que se sumarà a la fira exposant lo millor de cada casa a peu de carrer. A més, torna la Fira-festa amb un gran sopar popular i ball el dissabte a la nit organitzat pels veterans de futbol del Pallars Sobirà i que en la darrera edició, l'any 2013, va comptar amb més de 400 comensals. També s'ha organitzat un mercat de segona mà de material esportiu, organitzat per l'Associació Esportiva Pallars (AEP).

A més, i com ja és habitual en les darreres edicions, el visitant trobarà a l'àrea de l'alimentació tot un seguit de productes de proximitat, com formatges artesans, embotits, carn ecològica o ratafia. Sense deixar aquesta beguda tant típica del Pallars, la Fundació Casanovas Sansa, en el marc del projecte Recossira, organitza per 6è any consecutiu el Concurs de Ratafia del Pallars, que en algunes edicions ha comptat amb més de 50 participants.
 

La Fira de Tardor de Sort aixeca cada any molta expectació. Foto: Ajuntament de Sort


També tindran lloc a la fira els artesans, entre els quals podrem trobar salers i altres peces de fusta, cistells, sabons, olis, treballs amb llana d'ovella Xisqueta, forja, bijuteria… I podrem gaudir d'una exhibició de teixir artesanalment i un taller de forja infantil. També trobarem informació i venda de d'altres productes relacionats amb el comerç i la indústria locals, serveis esportius i la ja tradicional exposició de vehicles i de maquinària agrícola.

El públic infantil podrà gaudir, a més, de la Xisqueta més famosa, "la Queca" del programa de TV3 Crackòvia, a més de l'espectacle "Enciclopèdia baixeta de nit", a càrrec del grup 2 Princeses Barbudes. I per agafar gana per sopar, res millor que participar a la ballada popular de sardanes i rigodons guiats per l'Associació cultural sardanista i l'Associació cultural de joves de Sort, que també disposaran d'un punt d'informació de les activitats que han dut i pretenen dur a terme.

XI Mostra i 1r Concurs Nacional d'Ovella Xisqueta
 
El diumenge donarà pas a unes artistes ben especials: les xisquetes. Les ovelles d'aquesta raça autòctona que, acompanyades de crestons, sortiran a l'escenari del Parc del Riuet on antigament s'hi venien i compraven els caps de bestiar de la fira. Els pastors de la comarca mostraran algunes costums del pastoreig. L'Associació Catalana de Criadors d'Oví de Raça Xisqueta (ACOXI) porta 11 anys organitzant aquesta activitat amb la col·laboració de l'Ajuntament de Sort i el Parc Natural de l'Alt Pirineu.

La finalitat, difondre aquesta raça autòctona que l'any 2008 estava en perill d'extinció amb només 8.000 caps de bestiar censats, en front dels 26.000 de l'actualitat, pel que s'està en condicions de realitzar per primera vegada un Concurs nacional que tindrà en compte la morfologia (adequació racial) i l'homogenitat del lot gràcies a l'evolució de la professionalització del sector des de la creació de l'ACOXI, que ha aconseguit també fer que els ramats siguin més productius amb l'aprofitament dels recursos naturals que ofereixen les nostres terres.

Aquest fet demostra que la Xisqueta és la raça que millor s'adapta al territori en la línia de prioritzar la qualitat en front de la quantitat, base d'una autèntica ramaderia sostenible. Fins a la data s'han inscrit al concurs 22 explotacions, 12 més que el 2014, amb un total de 176 caps, procedents de l'Alta Ribagorça, el Pallars Jussà, el Segrià i el Pallars Sobirà, que competiran en les següents categories: borregues, ovelles i marrans, així com el millor animal del conjunt.

En el marc de la mostra també es realitzaran dues activitats relacionades amb l'ofici de pastor i que cada any aixequen una gran expectació. La demostració dels pastors d'esquellar un ramat d'ovelles amb crestons i el Concurs del Ganxo, on podrem veure com s'ho fan els pastors per poder agafar les ovelles i també quin dels concursants és més hàbil.
 

Consulta el PROGRAMA de la Fira de Tardor de Sort 2015

Avís del tancament a la circulació amb motiu de la Fira de Tardor de Sort

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació