Dimecres, 1 de maig de 2024

El bolet serà el principal protagonista del cap de setmana a Isona

La Fira Boletus de diumenge arriba acompanyada dels actes de les Jornades Micològiques del Pallars Jussà de dissabte

Redacció 23 d'octubre de 2015 a les 11:57

La fira del bolet d'Isona congrega un bon nombre de visitants. Foto: Jordi Ubach


Isona celebrarà aquest diumenge la 13a edició de la Fira Boletus, un certamen dedicat al món del bolet que pretén fomentar la recol·lecta i consum d'un producte típic i arrelat a la comarca. De fet, durant gairebé tot el mes d’octubre, al Pallars Jussà es programen nombroses activitats relacionades amb el món dels bolets, dins les "Jornades Micològiques del Pallars Jussà", organitzades pel Consell Comarcal i que enguany arriben a la seva 14a edició.

Les Jornades Micològiques arriben dissabte a Isona i Conca Dellà com a preàmbul de la fira, amb actes destacats com una sortida guiada al bosc d'Isona amb la presidenta de la Societat Catalana de Micologia, Laia Ribas, que donarà a conèixer les característiques ecològiques de les diferents espècies de bolets que podem trobar als nostres boscos. A la tarda tindrà lloc un taller de classificació de bolets, en el que Ribas ensenyarà les diferents característiques morfològiques dels bolets que ens permeten la seva classificació. Més tard, a les 20h del vespre, la micòloga oferirà al pavelló poliesportiu la xerrada "Boletaires i bolets". seguida d'un tast de productes del poble i la comarca. 

Diumenge de fira

El diumenge tindrà lloc a Isona la 13a edició de Boletus, la fira del bolet d'Isona. El certamen començarà amb la cercavila liderada per la mascota-gegant Boletus, acompanyada pel grup de percussió de la colla de diables Lo Peirot de Tremp, les diferents penyes boletaires, els nens de l’escola AESO d'Isona i tothom que hi vulgui participar. La sortida de la cercavila serà a les 10:30h des del pati de l’escola.

La inauguració de la fira serà just després, a les 11h, a càrrec de les autoritats. A continuació l'escriptor pallarès, Pep Coll, farà el pregó inaugural. Al punt d’informació de la fira, els nens i nenes que vulguin podran maquillar-se. Durant el matí els mes petits podran gaudir de taller de manualitats relacionat amb el mon dels bolets. Enguany i com a novetat, es realitzarà un taller de cuina de bolets amb corder a càrrec de l'associació APAT a la sala del Ping Pong, dins el marc de la campanya de valorització gastronòmica "Pallars, terra de corder" com a marca del Pallars Jussà.

A les 13h se celebrarà el popular concurs Boletus, en el que es pot participar com a categoria penyes o com a categoria particular. Els concursants de cada categoria podran optar a diferents premis, segons les característiques tècniques o estètiques de les cistelles presentades. La recepció de les cistelles es farà entre les 9h i les 10:30h a la Plaça del Raval i els premis es donaran a les 13h a l'escenari de la fira, a la Plaça Bisbe Badia.

Com a novetat, durant tot el matí hi haurà un tancat amb ovelles i corders i a les 13:30h ens explicaran històries de pastors. Aquest acte també està relacionat amb la iniciativa "Pallars, terra de corder". A la sala del BBVA s'instal·larà l'exposició de bolets, realitzada amb les diferents espècies de bolets recollides a la comarca durant la sortida guiada del dia anterior. L'horari de l'exposició serà d’11h a 14h i de 18:30h a 19:30h.

Fins a les 15h hi haurà nombroses parades de productes agroalimentaris i d'artesania, on els firandants oferiran els seus productes pels diferents carrers del poble. Més tard, a les 17:30h, Pep Coll presentarà el seu darrer llibre "Guia dels indrets mítics i llegendaris del Pallars Jussà".
 

Consulta el PROGRAMA de les 14es Jornades Micològiques del Pallars Jussà a Isona

Consulta el PROGRAMA de la 13a Fira Boletus d'Isona

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació