Dilluns, 6 de maig de 2024

La Generalitat i els càmpings lleidatans signen un protocol per regularitzar les instal·lacions situades en zona inundable

L'acord defineix les accions que s'hauran de dur a terme per a la seva adequació

Pallars Digital 26 de juliol de 2013 a les 09:14
La Generalitat i l'associació professional que agrupa els càmpings lleidatans han formalitzat aquest dijous un acord de col·laboració amb l'objectiu de regularitzar la situació d'aquelles instal·lacions amb risc d'inundabilitat o que presenten alguna irregularitat de caire urbanístic, una seixantena de càmpings sobretot del Pirineu. El protocol enumera les mesures que hauran de contenir els plans d'autoprotecció dels càmpings i la tramitació urbanística que caldrà promoure per a la regularització d'algunes d'aquestes instal·lacions. Els plans espacials hauran d'estar en marxa abans del termini d'un any i aprovats abans de dos. Un cop passat acabada aquesta moratòria, la Generalitat podria obligar a traslladar o no permetre l'activitat dels càmpings que no compleixin amb la normativa.
 
Aquest acord d'intencions entre l'administració i els càmpings s'ha de traduir en una sèrie d'actuacions per minimitzar el risc de les instal·lacions situades en zona inundable. El protocol enumera les mesures que hauran de contenir els plans d'autoprotecció dels càmpings i la tramitació urbanística que caldrà impulsar per a la regularització d'algunes instal·lacions, que actualment no s'adeqüen a la legislació urbanística.  
 
Segons el director general d'Ordenació del Territori i Urbanisme, Agustí Serra, l'acord se centra especialment en la problemàtica existent a partir de l'adequació urbanística dels càmpings, amb l'elaboració d'un pla especial en cas que el càmping no estigui regularitzat des d'un punt de vista urbanístic. L'acord estableix la documentació que serà necessària per a l'elaboració d'aquest pla especial i especifica la tramitació que es durà a terme. Així mateix, fixa el termini d'un any perquè les instal·lacions afectades tinguin em marxa la redacció del pla especial abans d'un any -des de la signatura del conveni que ha tingut lloc aquest dijous- perquè el pla pugui estar aprovat abans del termini de dos anys.  
 
Serra ha explicat que un cop finalitzi aquesta moratòria, la Generalitat "serà molt exigent" i, per tant, podria obligar aquelles instal·lacions que encara no compleixin amb la normativa urbanística a traslladar-se de la seva ubicació actual o bé a denegar-li la llicència d'activitat.  
 
Serra ha reconegut que en els darrers deu anys l'administració "no ha estat a l'alçada de les necessitats dels càmpings" en no haver definit mecanismes davant la "indeterminació" de la legislació urbanística vigent. D'aquesta manera, molts càmpings existents han aprofitat aquesta situació per anar-se ampliant amb els anys fins que s'ha arribat a l'actualitat a una situació de "desajust important" a la qual la Generalitat i el sector ara volen posar fi i especialment després de les inundacions que recentment han afectat la Val d'Aran i el Pallars Jussà i alguns dels campings d'aquestes comarques.  
 
Per això i atesa la importància d'aquesta activitat turística per l'economia de les comarques que l'acullen, el Govern s'ha compromès a no estalviar esforços per preservar la seva continuïtat i garantir la seguretat de les persones. D'aquesta manera, la voluntat és que la gran majoria d'aquests càmpings es puguin regularitzar, en tot o en part, un cop adoptades les mesures per a la detecció i prevenció del risc d'inundabilitat. 
 
Finalment, el protocol preveu la creació d'una comissió de seguiment, constituïda per representants de l'associació de càmpings de Lleida i de la Generalitat. L'octubre del 2011 ja es va constituir una comissió integrada per l'Associació professional d'empresaris de càmpings i ciutats de vacances de Lleida i província, l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), la direcció general de Protecció Civil, la direcció general de Turisme i la direcció general d'Ordenació del Territori i Urbanisme. L'objectiu d'aquesta comissió és la d'acordar quines actuacions són necessàries per tal de poder gestionar el risc en què es troben els càmpings situats en zona inundable, així com determinar el procediment a seguir per a la seva adequació urbanística.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Etiquetes:
Arxiu, urbanisme