Dimecres, 24 d'abril de 2024

Prohibeixen caçar a l'Alt Àneu per afavorir el turisme de la brama

Setembre i octubre són els mesos d'aparellament i els mascles competeixen per conquerir les femelles

ACN 7 d'octubre de 2015 a les 10:38

Participants d'una sortida per escoltar la brama del cérvol a Alt Àneu. Foto: ACN


El Parc Natural de l'Alt Pirineu ofereix la possibilitat, entre els mesos de setembre i octubre, de gaudir de la brama del cérvol. És l'època de l'aparellament i els mascles competeixen amb els seus brams per conquerir les femelles. Per poder observar aquesta activitat en tota la seva esplendor i interferir el menys possible en aquest moment vital per a l'espècie, des de la Reserva Nacional de Caça d'Alt Àneu s'ha prohibit aquest any la caça durant l'època d'aparellament dels cérvols.

L'objectiu d'aquesta iniciativa és doble; per una banda afavorir l'ecoturisme durant la brama, i per l'altra, millorar la qualitat dels trofeus cinegètics de cérvol que subhasten els municipis. A la RNC de l'Alt Pirineu se'n subhasten 10. L'augment de la demanda de sortides guiades per escoltar la brama del cérvol i poder veure algun exemplar d'aquest animal ha coincidit amb l'augment de població d'aquests ungulats; uns 1.000 a la Reserva Nacional de Caça d'Alt Àneu.

Els mascles desenvolupen una activitat frenètica per aconseguir el màxim de femelles per al seu harem i lluiten per elles, bramen, marquen el seu territori i, quan es troben dos mascles, lluiten amb força. El premi per al triomfador és poder aparellar-se amb el màxim de femelles i perpetuar els seus gens en la propera generació.

Aquest espectacle cada any atrau més persones i empreses com Obaga Activitats es dediquen durant aquests mesos a acompanyar als turistes a muntanyes d'Alt Àneu per contemplar aquest espectacle. Francesc Rodríguez, d'Obaga Activitats, explica que és a primera hora del dia i a última de la tarda quan surten els cérvols del bosco i es deixen beure per prats de pastures per atreure l'atenció de les femelles. Els exemplars més forts són els que aconsegueixen l'objectiu.

El director del Parc Natural de l'Alt Pirineu aconsella fer aquesta activitat acompanyat d'un guia interpretador del Parc per gaudir d'una experiència molt més enriquidora i plena de contingut de flora i fauna de la zona. Els guies interpretadors acompanyen en l'observació i escolta del zel dels cérvols amb la incessant intenció d'atraure les femelles, des d'un indret que potenciï l'observació sense malmetre la seva tranquil·litat, aclareix Rodríguez.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació