Divendres, 19 d'abril de 2024

​Descobreixen una nova espècie de cocodril del Cretaci a Orcau

L'animal va conviure entre els darrers dinosaures del Pirineu, fa 69 milions d'anys

Redacció 6 d'octubre de 2015 a les 14:00

Restes cranials de la nova espècie de cocodril Allodaposuchus hulki. Foto: ICP


Un equip d'investigadors de l'Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont i la Universitat de Barcelona descriuen en un article publicat a la revista PeerJ una nova espècie de cocodril del Cretaci que va conviure amb els últims dinosaures del Pirineu. Allodaposuchus hulki és el nom que s'ha donat a la nova espècie en homenatge al superheroi de Marvel 'Hulk', ja que es tracta d'un animal molt robust, amb una musculatura molt desenvolupada i, possiblement, amb molta força a les extremitats. La nova espècie va ser descoberta l'any 2003 prop del poble d'Orcau, al terme d'Isona i Conca Dellà. Les restes inclouen diverses parts del crani, la columna vertebral, la cintura escapular i les extremitats anteriors.

Les restes presenten tot un seguit de característiques anatòmiques úniques que han permès a un grup d'investigadors de l'Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP) i la Universitat de Barcelona (UB), encapçalats per Alejandro Blanco, paleontòleg de l'ICP, descriure la nova espècie de crocodilià en un article publicat a la revista científica PeerJ.

Hulki destaca especialment pel desenvolupament de la musculatura que el permetia mantenir les potes esteses, destinada a mantenir el voluminós cos de l'animal separat del terra. "La seva massa muscular és molt superior inclús en comparació amb altres espècies del gènere Allodaposuchus", ha comentat l'investigador. Aquesta configuració possiblement indicaria un caminar semierecte i no reptant.

Una de les característiques del gènere Allodaposuchus és la presencia d'unes obertures òtiques (el que serien les seves orelles) molt àmplies, de les quals es desconeixia la seva funció. En aquest estudi, els investigadors han obtingut imatges radiogràfiques amb un aparell de tomografia computada que ha permet observar un complex circuit de cavitats i sinus a l'interior del crani connectats directament amb l'obertura òtica i que probablement estan relacionats amb un agut sentit de l'oïda. A més, aquestes cavitats alleugeririen el pes del crani.
 

Esbós del cocodril Allodaposuchus hulki. Foto: ICP


La combinació d'un crani lleuger, bona oïda i una postura semierecte a l'hora de caminar semblen indicar que Allodaposuchus hulki era d'hàbits preferentment terrestres, amb capacitat de realitzar llargues incursions pels ambients de rius que dominaven el paisatge dels Pirineus fa 69 milions d'anys. En la zona on s'han trobat les restes de A. hulki també s'han recuperat nombroses restes de dinosaures i no s'han de descartar possibles interaccions depredador‐presa entre els dos grups d'animals.

El gènere Allodaposuchus és un dels crocodilians (grup que inclou els actuals gavials, caimans, cocodrils i al·ligàtors, així com diverses espècies fòssils) més primitius del món i es va originar a la Península Ibèrica. Malgrat que el gènere Allodaposuchus és endèmic i dels més comuns a Europa de fa entre 70 i 65 milions d'anys.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació