Diumenge, 5 de maig de 2024

El 76% dels pallaresos diu «sí» a la independència de Catalunya

Junts pel Sí i la CUP aconsegueixen el suport de 3 de cada 4 pallaresos | L'independentisme creix al Pallars un 16,85% respecte el 9N

Àlvar Llobet / Jordi Ubach 28 de setembre de 2015 a les 09:44

L'independentisme ha aconseguit una majoria històrica al Pallars. Foto: Jordi Ubach


El 75,96% dels pallaresos li ha dit «sí» a la independència de Catalunya en les eleccions d'aquest diumenge. Les forces que apostaven per la creació d'un Estat català, Junts pel Sí i la CUP, han aconseguit sumar 9.020 vots. La candidatura que encapçalava Josep Maria Forné ha sumat 7.561 sufragis, mentre la que liderava Ramon Usall ha assolit 1.459 suports al Pallars. Per comarques, al Pallars Jussà, el suport a l'independentisme ha estat del 73,66%, mentre que al Sobirà ha estat recolzat pel 78,27% dels vots.

1.301 independentistes més que el 9N

Amb aquestes xifres sobre la taula es pot fer la comparació amb les que es van donar el passat 9N al Pallars. En aquell procés participatiu impulsat per la Generalitat de Catalunya, el nombre de vots a favor de l'estat propi a les comarques pallareses va ser de 7.719, el que representa 1.301 vots menys que les dades que s'han donat en els comicis d'aquest diumenge. Per tant, en aquests més de 10 mesos, els independentistes han augmentat en un 16,85% al Pallars.

L'independentisme aconsegueix 11 diputats de 15 a la circumscripció de Lleida

Amb el nombre de vots emesos, les dues llistes independentistes han aconseguit capitalitzar el 73% dels diputats que estaven en joc a la circumscripció de Lleida, 11 de 15. Junts pel Sí ha aconseguit 10 diputats mentre que la CUP ha assolit, per primer cop, representació parlamentària per Lleida.

La resta de diputats se'ls ha repartit Ciutadans, que ha irromput com a segona força amb dos escons, i el PSC i PP, que finalment han aconseguit representació. La gran decepció de la jornada al territori ha estat la candidata ecosocialista Sara Vilà, que no ha pogut revalidar l'escó que va guanyar el 2012. L'altra decepció, encara que més matisada després de les enquestes desfavorables, ha estat la del candidat d'Unió, Josep Maria Pelegrí, que s'ha quedat lluny de l'acta de diputat.
 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació