Divendres, 26 d'abril de 2024

Més d'un miler de pallaresos participaran a la Via Lliure 2015

Fins a 10 autocars del Pallars baixaran a la manifestació de Barcelona, un menys que l'any passat

Jordi Ubach 10 de setembre de 2015 a les 14:26

Molts pallaresos i pallaresos es tornaran a mobilitzar aquest divendres. Foto: Jordi Ubach


Un any després de l'èxit aclaparador de la 'V' amb la senyera formada entre l'Avinguda Diagonal i la Gran Via de Barcelona, dos anys després de la Via Catalana per la Independència que va creuar el país de nord a sud en forma de cadena humana, i tres anys més tard d'una altra de les pàgines més glorioses de la història de Catalunya amb la multitudinària manifestació de la Diada del 2012, els catalans tornen a estar citats aquest any per la Diada Nacional de l'11 de Setembre. L'objectiu, omplir la Meridiana formant un immens mosaic blanc dotat de color. 

De moment, ja s'hi han inscrit 450.000 persones, en una macro-manifestació que organitza l'ANC i Òmnium Cultural. Els organitzadors de la Via Lliure continuen treballant per sumar més gent. Segons el president de l'ANC, Jordi Sánchez, per omplir tots els trams previstos a la Meridiana n'hi ha d'haver 485.000, una xifra que està convençut que s'assolirà.

10 autocars partiran de les comarques pallareses

Segons dades facilitades per les delegacions del Pallars de l'ANC, seran 10 els autocars -un menys que l'any passat- que sortiran des del Pallars, 7 del Jussà i 3 del Sobirà. En total, es desplaçaran amb bus unes 600 persones, a les que s'hi ha de sumar tots aquells que assistiran a la manifestació amb cotxes particulars. Segons la coordinadora territorial de l'ANC al Pallars Jussà, Marta Alegret, "hem constatat, com altres anys, que la gent s'ha pres aquesta Diada amb molta il·lusió i optimisme".

Donades les reserves de places d'autocar i el ritme frenètic de les trucades en les darreres hores, es preveu que enguany acudeixin a Barcelona al voltant de 1.300 pallaresos, una xifra similar a la que es va registrar l'any passat. Els trams on majoritàriament es concentraran els ciutadans del Pallars seran els trams 75 (Pallars Sobirà) i 77 (Pallars Jussà), on també coincidiran amb els ciutadans desplaçats des d'altres zones del Pirineu (trams 74 a 77).

Actes institucionals al Pallars

A banda de la manifestació de Barcelona, al Pallars s'han preparat un seguit d'actes per celebrar la Diada. Destaquen els de Sort, on està prevista la tradicional ofrena floral al general Moragues, però enguany emmarcat en un acte central on el nou consistori pretén donar una imatge d'unitat comarcal. Serà a les 12:30h per tot seguit llegir la lectura teatralitzada Cartes d'un fuseller de muntanya. A continuació, ball de la sardana Per la llibertat i cant de l'himne dels Segadors. Ja a la tarda i per aquells que no vagin a la Via Catalana de Barcelona, la cita serà al carrer Major, on la concentració començarà a partir de les 16h. Al finalitzar, a les 17h, es durà a terme una ballada de sardanes a la plaça Major.
 

Ofrena al general Moragues, l'any passat a Sort. Foto: Ajuntament de Sort


La capital del Pallars Jussà, en canvi, celebra enguany la Diada de Catalunya amb unes hores d'antelació per tal de no coincidir amb la convocatòria de la Via Lliure i d'aquesta manera afavorir que els trempolins i trempolines que ho desitgin puguin participar dels dos actes. Concretament, l'acte institucional tindrà lloc aquesta tarda, a les 20h, a la sala de plens de l'ajuntament i comptarà amb una conferència de l'historiador Josep M. Solé i Sabaté i la interpretació del Cant dels Segadors per part de l'Escola Municipal de Música. Igualment, s'ha organitzat per a demà, 11 de setembre, a les 20h, a la Rambla Dr. Pearson, la tradicional ballada de Sardanes.

A La Pobla de Segur es farà una ofrena floral davant el monument al general Moragues, als jardins de l'Ajuntament, demà dia 11 a partir de les 12h, seguit de la cantada dels Segadors. A més, aquest vespre a les 20h al Comú de Particulars tindrà lloc l'acte Testimonis d'una crida a la Pobla (1977-2015), un homenatge als poblatans que impulsaren durant els anys setanta i vuitanta la col·locació de senyeres en diversos punts emblemàtics de la Pobla i comarca. Comptarà amb una introducció de l'historiador Josep Calvet.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació