Sort inaugura la Planta de Compostatge per a la gestió de la matèria orgànica

La instal·lació està lligada al desplegament del sistema de recollida porta a porta que es desenvolupa al Pallars Sobirà des del març | Toc d'atenció del Consell al municipi de Baix Pallars

per ACN / Redacció, 23 de juliol de 2015 a les 18:28 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 23 de juliol de 2015 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Josep Maria Tost ha inaugurat aquest dijous la planta de compostatge. Foto: Gencat


El director de l’Agència de Residus de Catalunya, Josep Maria Tost, acompanyat del president del Consell Comarcal del Pallars Sobirà, Llàtzer Sibís, del director de l’Agència d’Ecologia Urbana de Barcelona, Salvador Rueda, i la coordinadora de l’Oficina d’enllaç amb el Programa ENPI CBC MED, Rosa Expósito, ha inaugurat aquesta tarda la nova Planta de Compostatge de Sort, que s'ha construït per a la gestió de la matèria orgànica. 


La Planta de Compostatge, la construcció de la qual es va iniciar el passat mes de març, compta amb una capacitat de 750 tones anuals i rebrà la fracció orgànica que els veïns del Pallars Sobirà han estat seleccionant a casa seva i dipositant en bosses compostables des del passat mes de març, que es quan es va començar a implementar el nou model de recollida selectiva de residus porta a porta (PaP).

Josep Maria Tost ha explicat que en quatre mesos de PaP s'ha passat del 32% de reciclatge al 80% i ha afegit que el Pallars ha de ser l'exemple per moltes comarques de Catalunya d'implantació de la recollida selectiva. Tost ha explicat que aquest tipus de recollida és el que garanteix la qualitat suficient com per tenir una planta simple i de baix cost, a la vegada que un compost de molta qualitat que s'utilitzarà en els camps, horts i jardins del Pallars Sobirà, completant així el cicle de la matèria.


L'objectiu del projecte és, precisament, fomentar la recollida selectiva i el tractament de la matèria orgànica dels residus municipals a baix cost i alta qualitat en zones turístiques aïllades, ha afegit Salvador Rueda, director de l'Agència d'Ecologia Urbana de Barcelona. 

Amb la recollida selectiva porta a porta s'ha reduït la quantitat de resta generada que va a parar a l'abocador de Fígols, al Pallars Jussà. Aquest fet, juntament amb la implantació de la recollida de matèria orgànica que ara es tractarà en la nova planta, permet al Pallars Sobirà passar a ser pràcticament autosuficient en matèria de gestió de residus i, en cas que es consolidin els resultats actuals, a convertir-se en la comarca catalana capdavantera en recollida selectiva.

El pressupost per al desenvolupament del projecte i la construcció de la planta de compostatge ha sigut 338.321 euros, finançats pel Consell Comarcal del Pallars Sobirà, l’Agència d’Ecologia Urbana de Barcelona i l’Agència de Residus de Catalunya (ARC).

Toc d'atenció a Baix Pallars

El president del Consell Comarcal del Pallars Sobirà, Llàtzer Sibís, s'ha referit als municipis de la comarca que s'han negat a entrar dins aquest projecte de recollida selectiva i, en una clara al·lusió al municipi de Baix Pallars, ha dit que a curt termini haurà de decidir si entrar o sortir de la recollida de la comarca del Pallars Sobirà.

Una implantació polèmica

El servei de recollida selectiva porta a porta es va iniciar als municipis de la Vall de Cardós al mes de març i mica en mica s'hi van anar afegint els diferents nuclis de fons de vall, fins a un total de 24, sent la Guingueta d'Àneu, Escaló i Espot els darrers en adherir-se al servei. El sistema ha comptat amb la necessària col·laboració dels veïns i veïnes de la comarca que han hagut d'incorporar nous hàbits a la seva vida quotidiana pel que fa a la gestió dels residus.

Tot i això aquest nou sistema no ha estat exempt de polèmica. Per un costat, el municipi de Baix Pallars va decidir mitjançant votació no implantar el sistema un mes després de la seva posada en funcionament. Pocs dies més tard, els carrers de Sort apareixien inundats de pamflets contra del porta a porta i quinze dies més tard l'acció es tornava a repetir a Sort i s'estenia a Rialp
 

Així funciona la recollida de residus porta a porta del Pallars Sobirà

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

 

Participació