Divendres, 26 d'abril de 2024

Un llibre recull els fets bèl·lics al Montsec durant la Guerra Civil

Ferran Sánchez Agustí presenta el seu darrer treball 'La Guerra Civil al Montsec'

Redacció 23 de juliol de 2015 a les 17:57

Sánchez Agustí, en primer terme, i Manuel Gabriel, durant la presentació. Foto: Biblioteca Maria Barbal


Ferran Sánchez Agustí ha presentat aquest matí a la Biblioteca Pública Maria Barbal de Tremp el llibre 'La Guerra Civil al Montsec', un recull dels fets bèl·lics ocorreguts al cel i sobre la terra compresa entre els rius Noguera Pallaresa i Segre; des del cap de pont d'Isona al cap de pont de Balaguer; entre Anya i la Sentiu de Sió; de Fontllonga a Ponts; narra assassinats, desaparicions, tragèdies, represàlies dels uns i captiveris dels altres, en forma de testimonis inèdits.

L’acte ha estat conduït per Laura Fuses, directora de la Biblioteca i ha anat a càrrec de Manuel Gabriel Forn, historiador que s’ha referit a la memòria històrica, destacant-ne els fets bèl·lics que van viure molta gent del Pallars i que gràcies a les fonts orals s’han pogut recollir i preservar-ne la memòria.

Per la seva part, Ferran Sánchez, autor del llibre, s'ha referit a la tota aquella gent que té en el record la guerra, i tots aquells que de petits en van sentir a parlar per boca de pares i padrins. Ha fet esment a la documentació trobada en arxius i a les fonts orals que ha anat implementant els seus treballs. De fet, la recerca l’ha portat a investigar tota la línia de front del Montsec, que anava des del cap de pont de Balaguer fins a Comiols.
 

Portada del llibre


Finalment, s’ha presentat una mostra bibliogràfica del fons documental de la Biblioteca de Tremp referent a la guerra civil i que abasta uns 150 documents en diferents suports. 

Ferran Sánchez Agustí és autor de mitja dotzena de llibres imprescindibles pel coneixement del món de la Guerra Civil i els maquis a Catalunya i a les valls del Pirineu Oriental i Central. Entre els seus llibres més importants cal remarcar 'Maquis a Catalunya' (Pagès editors, 1999), 'Maquis y Pirineos' (Editorial Milenio, 2001), 'Espías, contrabando, maquis y evasión' (Editorial Milenio, 2003) i 'El maquis anarquista' (Editorial Milenio, 2006).

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació