Dimarts, 15 d'octubre de 2024

Els joves rurals fumen i beuen més alcohol que els joves urbans

Segons un estudi del campus de Manresa de la Universitat Central de Catalunya

Redacció 14 de juliol de 2015 a les 10:14

Una persona es prepara un cigarret amb tabac de liar. Foto: Adrià Costa


Els joves d'àmbit rural fan consums molt superiors tant de tabac, com d'alcohol i cànnabis, que els joves d'àmbit urbà. Només en el cas de la cocaïna, el consum és superior entre els joves de ciutat. Aquesta és una de les principals conclusions a les quals arriba l'estudi 'Consum d'alcohol i altres substàncies en joves de la Catalunya Central' que ha elaborat la professora dels estudis d'Infermeria del campus Manresa de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC), Núria Obradors, amb Carles Ariza i Carles Muntaner.

L'estudi forma part de la tesi doctoral que està preparant Obradors titulada ‘Desigualtats en salut en les conductes de risc dels joves, segons l'àmbit de residència'. El treball de camp es va dur a terme en una mostra de 1.268 joves de quart d'ESO de 26 centres educatius de les comarques del Bages, Anoia, Osona, el Berguedà i el Solsonès durant el curs 2011-2012.

A banda de palesar que els joves d'àmbits rurals consumeixen més que els joves de ciutat, el treball també constata que l'alcohol és la substància més consumida entre els joves, seguida pel tabac i el cànnabis. Pel que fa a les diferències per sexe, tant nois com noies tenen un comportament similar en el consum de tabac i alcohol experimental, però els nois tenen més tendència a practicar l'anomenat binge drinking (ingesta massiva de begudes alcohòliques en un breu període de temps) i a consumir cànnabis, base, speed i al·lucinògens.

Hàbits de consum generals

Segons l'estudi, el 20% dels joves enquestats fumen setmanalment o cada dia, un 15% havien consumit cànnabis en el darrer mes abans de la consulta i un 82,8% havien provat l'alcohol. Pel que fa al consum d'alcohol, un 27% dels joves consultats afirmava haver tingut una borratxera en el darrer any i un 23,4% asseguraven haver-ne tingut dues o més de dues. En relació amb el binge drinking, un 33,1% dels joves l'havien practicat en l'últim any. Finalment, un 22,2% dels joves havien consumit altres drogues, un 14,9% de tranquil·litzants amb recepta mèdica i un 8,4% sense la recepta. La cocaïna és la tercera substància més consumida, amb un 3,2% dels casos, seguida de speed (2,8%) i d'al·lucinògens (2,8%). 

Pel que fa al policonsum, un 21% dels joves enquestats afirmaven haver combinat el consum d'alcohol i cànnabis en el darrer any i un 6,1% d'alcohol i cocaïna. 

Els joves d'àmbits rurals fumen i beuen més

En general, els joves d'àmbits rurals tenen més tendència a consumir tabac, cànnabis i alcohol, segons les dades recollides en l'enquesta. Pel que fa al tabac, un 33,1% fumen setmanalment o cada dia, mentre que en l'àmbit urbà aquest percentatge baixa fins al 16,9%. En el cas del consum de cànnabis, un 18% dels joves rurals afirmaven haver-ne consumit en el darrer mes, una xifra que baixa al 12,3% en l'àmbit urbà. Pel que fa al consum d'alcohol, hi ha gairebé 10 punts de diferència entre els joves que l'han provat. El 87,5% dels joves de l'àmbit rural enfront del 78,3% dels joves d'àmbit urbà. En el cas de consums problemàtics i de borratxera, les diferències són similars: un 55,5% dels joves d'àmbit rural asseguren haver-se emborratxat un cop o més davant d'un 46,5% dels joves urbans i un 38% afirmen haver practicat el binge drinking (28,5% en l'àmbit urbà). 

Per contra, pel que fa al consum d'altres drogues, els alumnes de quart d'ESO d'àmbits urbans tenen més tendència a provar-les (23,6%) que els joves d'àmbits rurals (20,9%). En el cas del consum de cocaïna, per exemple, el contrast en el consum és del 4,6% en els joves urbans i de l'1,7% en els rurals. La tendència només es capgira en el cas del policonsum d'alcohol i cànnabis, que és del 23,5% en els joves urbans i per sota, del 20,3%, en els joves d'àmbit rural.

L'estudi conclou que els resultats obliguen a plantejar algun tipus de reflexió per treballar amb els joves d'àmbit rural amb l'objectiu de conèixer els motius de les diferències i poder treballar per reduir aquests consums.  

El resultat del treball s'ha fet arribar als centres educatius que van participar en l'enquesta. També s'ha presentat a agents relacionats amb la prevenció del consum de drogues i alcohol entre els joves d'institucions del territori. 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Subscriu-te al diari per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Subscriu-t'hi

Participació