Dimecres, 24 de juliol de 2024

Nou aflorament de restes de dinosaure al jaciment dels Nerets

Durant l'excavació s'han trobat restes de fèmur, costelles, vertebres i parts de la pelvis de l'espècie anomenada hadrosaure

ACN 9 de juliol de 2015 a les 10:59

Un grup d'arqueòlegs i alumnes de geografia excavant al jaciment. Foto: ACN


El Museu de la Conca Dellà i l'Institut Català de Paleontologia han començat, aquesta setmana, la tercera campanya d'excavacions al jaciment dels Nerets, al municipi de Tremp. Es tracta d'un jaciment que es va començar a excavar al 1997 i que posteriorment es va recuperar al 2002 i fins al 2013. Està situat en una zona amb gran potencial d'aflorament de restes de dinosaure i d'aquí l'elecció d'aquest indret per la campanya del 2015. Durant l'excavació ja s'han localitzat restes de fèmurs, costelles, vertebres i ossos de la pelvis de dinosaures de l'espècie hadrosaure. Aquestes restes es documentaran, s'estudiaran i es restauraran per posteriorment retornar-les a Isona per ser exposades.

La gran majoria de restes òssies de dinosaures que s'han trobat fins ara a la Conca pertanyen a dinosaures herbívors del grup dels hadrosaures, popularment coneguts com a "dinosaures de bec d'ànec". De les restes que s'han extret dels jaciment dels Nerets, la majoria també pertanyen als hadrosaures. Són dels últims que van existir. Daten de fa uns 70 milions d'anys i són claus en l'estudi de la vida dels dinosaures abans de la seva extinció.

Excavació i preparació dels fòssils

Els diversos tipus de treballs de camp i laboratori que es desenvolupen són els següents: prospeccions paleontològiques, treballs d'estudi geològic, excavacions paleontològiques, preparació dels fòssils, anàlisis geològiques i conservació i divulgació del material. 

Un cop identificat un estrat amb possibles restes fòssils, té lloc el treball destinat a extreure'ls. Són feines que combinen l'ús d'eines pesants com els pics i les pales per treure els sediments estèrils, amb eines més fines (com piquetes, punxons i pinzells) a mesura que va apareixent el fòssil. Per evitar la disgregació de la peça, aquesta es consolida amb un vernís dissolt en acetona i, un cop delimitada, s'extreu amb una "mòmia" de guix.
 

Un húmer de dinosaure al jaciment dels Nerets, al Pallars Jussà. Foto: ACN


El següent pas correspon a la neteja i consolidació de les restes fòssils, aquest procés es coneix amb el nom de preparació i té com a objectiu restituir la forma del fòssil alhora que permeti una posterior manipulació, ja sigui pel seu estudi com per l'exposició en un museu.

Des de l'any 2001 es venen realitzant cada any intervencions paleontològiques programades a diferents zones i jaciments de la Conca. Cal recordar que per dur a terme aquestes intervencions es necessari un permís d'actuació que emet el Servei d'Arqueologia i Paleontologia del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

En la quinzena de campanyes d'excavacions en jaciments de restes de dinosaure a la zona d'Isona i Conca Dellà s'han recuperat més d'un miler de restes d'óssos. Aquestes restes un cop retirades del jaciment es porten a restaurar per posteriorment retornar al Museu de la Conca Dellà.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació