Diumenge, 5 de maig de 2024
MUNICIPALS 2015

Mas retreu a Fernández Díaz que no faci "examen de consciència i depuri males conductes" policials

El president de la Generalitat ha visitat aquest dijous Isona, la Pobla de Segur i Tremp, així com les obres del regadiu de la Conca de Tremp | "Escrache" silenciós de la PAH Pallars a la Pobla de Segur

ACN / Redacció 15 de maig de 2015 a les 10:18

Artur Mas i Joan Ubach, ahir a l'Hotel Segle XX de Tremp. Foto: Jordi Ubach


El president de la Generalitat, Artur Mas, ha recriminat aquest dijous al ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, que hagi reaccionat "clavant una andanada a Catalunya i al procés" en lloc de fer "examen de consciència i depurar males conductes" dels cossos policials que té sota la seva responsabilitat després que els Mossos d'Esquadra hagin comunicat al jutge que la policia espanyola va alertar un grup de jihadistes que els estaven seguint. "Diguem-ho clarament: van posar fins i tot en perill la integritat física de determinades persones. És bèstia", ha apuntat Mas, que ha explicat que va tenir coneixement d'aquesta situació fa uns mesos i no van voler airejar-la per "no fer mullader".

En un acte amb el candidat de CiU a Tremp, Joan Ubach, Mas ha recordat que va ser l'Audiència Nacional qui va encarregar als Mossos d'Esquadra aquesta operació antijihadista, i si ho va fer, ha subratllat, és perquè "hi ha confiança en la policia de la Generalitat". Al seu parer, "el que no té presentació possible" és que hi hagi estaments de la policia espanyola que s'hagin dedicat "a entorpir" un operació d'aquesta envergadura, fins i tot "posant en perill la integritat física de determinades persones". 

El president ha explicat que va tenir constància d'aquesta situació bastants mesos enrere però que el Govern va decidir ser "molt discret per no fer mullader". "Però diguem-ho clarament: van posar fins i tot en perill la integritat física de determinades persones, és bèstia!", ha exclamat. 

Fet aquest anàlisi, Mas ha carregat contra la reacció que ha tingut el ministre de l'Interior, que ha avisat que la "baixesa" de la Generalitat acusant la policia espanyola "tindrà conseqüències". "Suposo que no es vol quedar enrere respecte al ministre d'Educació i diu que el problema és que a Catalunya no tenim alçada suficient i serenitat suficient com per poder administrar temes delicats. Quines penques!", ha comentat el president català recordant també la reflexió de José Ignacio Wert comparant la situació del castellà a Catalunya amb la del català durant el franquisme.

Que no passi com a Andalusia

Mas també ha cridat a concentrar el vot en aquelles forces "que tenen més capacitat de fer la feina que s'ha de fer", perquè no passi com a Andalusia. El president ha remarcat que ara "està de moda repartir el vot, i això queda molt bé a la primera foto però després fa molt difícil governar les institucions".

Al seu parer, si es reparteix tant el vot, a canvi hi ha d'haver una cultura de pacte perquè els governs puguin fer la feina que cal fer, però "ningú està disposat a donar la cara perquè allà es pugui governar", tampoc aquells "que se'n diuen nous partits i que després, a l'hora de la veritat, quan ha de fer el pas per fer governables les institucions, més aviat no fan res pressionats per la crítica que puguin rebre".

En aquest sentit, ha advertit del "risc" que això passi també a Catalunya el 24-M, i ha subratllat que "el discurset de cada dia és molt fàcil, la foto és molt fàcil i les entrevistes també, però prendre decisions no ho és tant". 

Ha assenyalat que en altres països no tenen aquest problema perquè fan un sistema amb segona volta, o perquè tenen un sistema que amb el 36% dels vots ja es computa majoria absoluta, com és el cas del resultat dels conservadors al Regne Unit.
 

Membres de la PAH Pallars amb Artur Mas, ahir a la Pobla de Segur Foto: PAH Pallars


"Escrache" de la PAH a la Pobla de Segur

Mas ha visitat aquest dijous a la tarda la població d'Isona i Conca Dellà, on s'ha reunit amb l'alcalde, Constante Aranda, també candidat en aquestes eleccions. Després, s'ha desplaçat fins la Pobla de Segur, on s'ha trobat amb la llista de CiU a la població, encapçalada per Conxita Ginestà.

A més, a la Pobla de Segur ha estat rebut per membres de la PAH Pallars, que han demanat al president que el seu partit aprovi la ILP Habitatge contra els desnonaments i la pobresa energètica. La Plataforma d'Afectats per la Hipoteca denuncia la indefinició de CiU a l'hora d'aprovar la ILP, presentada per la PAH al Parlament i que fins el moment ja ha recollit 150.000 signatures. La PAH assenyala CiU i el PP de ser "culpables de que hi hagi trenta desnonaments al dia".

La proposta de la PAH insta la Generalitat a "adoptar mesures urgents en favor de les famílies afectades". En concret, la ILP proposa sis mesures de mínims imprescindibles per fer front al "sobrendeutament, els desnonaments i els talls de subministrament bàsics".

Mas també ha visitat les obres d'ampliació i modernització del regadiu de la Conca de Tremp, als peus de la presa de Sant Antoni, on l'han acompanyat membres de la Comunitat de regants de la Conca de Tremp i el seu president, Josep Durany. Després, Mas ha visitat Tremp, on aquest dijous se celebrava la festivitat local de Sant Bonifaci.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació