Manifest dels ramaders del Sobirà al Parc Natural de l'Alt Pirineu

Els ramaders posen en relleu la problemàtica de la fauna salvatge | Un total de 105 firmes de ramaders i 14 alcaldes acompanyen l'escrit

per ACN, 5 de maig de 2015 a les 11:41 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 5 de maig de 2015 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Imatge d'una explotació lletera. Foto: ACN


L'Associació de Ramaders del Pallars Sobirà ha fet arribar un manifest al Parc Natural de l'Alt Pirineu que posa en relleu la problemàtica que està generant la presència de l'ós bru, el voltor i la guineu sobre les activitats del sector primari a la comarca. En aquest, subscrit per un total de 105 ramaders, 14 alcaldes, les organitzacions professionals agràries i el Consorci Forestal de Catalunya, els ramaders argumenten que "el sector està vivint una greu crisi derivada de la manca de viabilitat econòmica de les explotacions" i afegeixen que "aquesta situació es veu clarament accentuada pels atacs constants d'animals salvatges alliberats per les institucions públiques".


Des de l'Associació de Ramaders del Pallars Sobirà es creu que "la forma més òptima de solucionar aquesta situació seria concentrar la presència de l'ós bru principalment, i la guineu, a les extenses finques de titularitat pública que hi ha a la comarca" i, d'aquesta manera, es faria compatible la presència d'aquests animals salvatges, amb l'activitat agrària dels Pirineus.

Els ramaders demanen mesures per a evitar que la fauna salvatge entri a les finques particulars on s'hi desenvolupen especialment activitats agrícoles, ramaderes i forestals. Creuen que "els més que nombrosos atacs al bestiar i els greus maldecaps que genera sobre els ramaders" són exemples de la "impossible convivència" entre aquests dos models.


En el manifest presentat al Parc Natural de l'Alt Pirineu, l'Associació de Ramaders argumenta que la manca de controls de la fauna salvatge i d'anàlisis de les seves conseqüències, la "desídia que reiteradament demostra l'administració" envers als ramaders davant els atacs sobre el bestiar, la complexitat burocràtica a l'hora de sol·licitar compensacions per danys, i la insuficiència econòmica de rescabalament dóna a entendre que "la Generalitat de Catalunya està afavorint l'abandonament dels espais rurals de la comarca".

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

 

Participació