Dimarts, 23 d'abril de 2024

Retiren 50 tones de troncs acumulats al riu de Lladorre per una allau

Es vol prevenir danys al poble de Tavascan | A la zona van caure 5 allaus més aquest hivern però cap d'elles no ha comportat cap perill

ACN 4 de maig de 2015 a les 17:40

El riu de Lladorre on es fan les tasques de neteja de fusta. Foto: ACN


El Parc Natural de l'Alt Pirineu, a través del Departament d'Agricultura, ha retirat mitjançant un tractor amb cabrestant unes 50 tones de fusta que van ser arrossegades per una allau el passat hivern. Els troncs s'havien acumulat al riu Lladorre, al Pallars Sobirà i l'actuació s'ha fet ara per prevenir danys majors riu avall, al poble de Tavascan.

Davant la previsió de pujada del nivell de l'aigua pel desgel, es corria el risc d'arrossegament de troncs que haurien creat taps en pots o altres infraestructures com la piscifactoria. Aquesta no va ser l'única allau que va caure a la zona; en total se'n van registrar 5, per sobre la presa de Montalto, sense perill.

A pocs metres del lloc de l'allau hi ha la piscifactoria de Tavascan, i la crescuda del riu hauria pogut arrossegar els troncs i provocar un tap a l'entrada de l'aigua a les basses de les truites causant danys majors. Per aquest motiu s'ha fet una actuació d'emergència en aquest punt del riu. A la resta d'allaus s'actuarà de manera progressiva quan la neu vagi fonent i l'accés sigui segur. Així ho ha explicat el director del Parc Natural de l'Alt Pirineu, Marc Garriga.
 

L'allau va arrossegar tones de fusta fins al riu de Lladorre. Foto: ACN


Garriga ha afegit que la fusta de les allaus superiors a la presa de Montalto anirà a parar a l'embassament. Per aquest motiu els responsables de la seva neteja serà la companyia Endesa. El director del Parc també ha explicat que demanaran a la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) que contribueixi a finançar l'actuació de neteja del riu de Lladorre al punt on va caure l'allau. Aquestes primeres tasques d'emergència han suposat una inversió d'uns 3.000 euros.

La fusta que s'ha retirat del riu servirà als veïns de la zona per fer llenya.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació