Divendres, 26 d'abril de 2024

L'ampliació del Parc Natural de l'Alt Pirineu, a tocar

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, ha anunciat que el projecte es troba «molt avançat» i que podria ser una realitat aquesta mateixa legislatura

ACN 10 d'abril de 2015 a les 09:25

Santi Vila visitant una de les zones del Parc de l'Arieja, al sud de França. Foto: ACN


El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, ha visitat aquest dijous al matí les instal·lacions de la seu administrativa del Parc Natural de l'Arieja, situada en un petit poblet rural de la regió Migdia-Pirineus, anomenat Montels. El mateix president del parc, André Rouch, i la directora adjunta del parc, Sophie Sejalon, han estat els encarregats d'acompanyar Vila i la directora de Polítiques Ambientals, Marta Subirà, mostrar-los les característiques de l'edifici i de la zona. 

Durant aquesta visita, Vila ha avançat que l'ampliació de l'extensió del Parc Natural de l'Alt Pirineu que es va anunciar ara fa dos mesos serà una realitat a finals d'aquesta legislatura. El passat mes de febrer, Vila va explicar que el Departament -amb el consens del món local- estava treballant per ampliar un 10% aquest parc, arribant a les 76.371 hectàrees. Els treballs s'han vist demorats per les dificultats jurídiques però, en principi, el projecte està "molt avançat". "Confio que en aquesta mateixa legislatura es podrà culminar i, al mateix temps, conformar el nou Parc de les capçaleres del Ter i Freser, al Ripolles", ha comentat. 

El Parc Natural de l'Alt Pirineu es va crear l'1 d'agost del 2003 i engloba les comarques del Pallars Sobirà i el nord de l'Alt Urgell, comprenent una bona part del Pirineu català. La seva àmplia extensió el converteixen en el parc més gran de tot Catalunya. No és d'estranyar que en ell s'hi localitzin els pics més alts de tot el territori català. Disposa d'una gran complexitat orogràfica i una varietat extensa de paisatges, hàbitats i espècies animals. Des del seu naixement, destaca per ser una de les zones de gran interès geològic amb la llacuna de Certascan, la més extensa de Catalunya o la Cigalera de l'Obaga de Valeran. Nou de les espècies florals especials que es troben en aquest espai estan protegides. 

Esborrar les fronteres entre els parcs naturals

Després d'una reunió, tant Vila com Rouch han subratllat la seva voluntat de treballar plegats per impulsar nous projectes comuns i avançar en la col·laboració i planificació d'iniciatives dinamitzadores entre els dos territoris i parcs. Cal tenir en compte que la denominació de Parc Natural a l'estat francès no correspon exactament al concepte que es té a Catalunya o Espanya. En concret, es tracta d'una agrupació de municipis i territoris en la qual es treballa per dinamitzar la cultura, tradicions i característiques de la zona. En aquest sentit, la protecció del medi ambient no té un pes tant important, com en el cas dels parcs naturals catalans. 

Tot i això, des de fa dos anys, el Parc Natural de l'Arieja i el Govern -mitjançant el Part Natural de l'Alt Pirineu- i els parcs d'Andorra treballen plegats. La seva voluntat és aconseguir constituir-se com el 'Parc de les Tres Nacions'. "Des del 2013 ens trobem els responsables dels parcs de França, Espanya i Andorra per tirar endavant projectes comuns, mitjançant convenis i sense institucionalitzar les relacions", ha admès el president Rouch. Fins ara, han fet accions per valoritzar els productes locals de la zona, l'oferta turística d'allotjaments i restaurants i el manteniment dels camins verds. 

"Nosaltres treballem perquè tothom pugui gaudir d'aquests parcs que estan a tocar, per esborrar les fronteres i procurem fer una acció conjunta i reunions com la que hem portat a terme aquest dijous ens ajuden a gestionar i aconseguir aquest objectiu", ha explicat el conseller Santi Vila. Des del Govern, asseguren que l'objectiu és anar fent passos en la unificació de la gestió i donar més força al concepte de 'Parc de les Tres Nacions'. "Aquest concepte va agafant força com a marca", ha afegit Vila. 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació