Dilluns, 14 d'octubre de 2024

Catalunya impulsa l'horari europeu: dinar a la 1 i sopar a les 8

L'objectiu és facilitar la conciliació entre la vida laboral i familiar

ACN / Redacció 9 d'abril de 2015 a les 08:56

Foto: Pixabay


La reforma horària a Catalunya comença a ser una realitat. El conseller de la Presidència, Francesc Homs, ha informat que el Govern impulsarà les millores aquest estiu per adaptar-nos a l'horari europeu, amb l'objectiu de facilitar la conciliació entre la vida laboral i familiar. Homs s'ha "compromès" a fer les modificacions corresponents perquè cal passar "d'un horari franquista i irracional a un de democràtic i racional". El conseller ha explicat que, abans del juliol, es presentarà una proposta de pacte per la reforma dels horaris, amb els canvis legislatius "oportuns" i les mesures "concretes" a desenvolupar a partir del segon semestre de l'any.

Un dels primers punts que caldria abordar, són els horaris de dinar i sopar. D'aquesta manera, segons Homs, s'hauria d'aconseguir dinar a la una del migdia i sopar als voltants de les vuit del vespre. "Dinem i sopem diferent a la resta del món, i diferent de com ho havíem fet tota la vida", ha assegurat el conseller. 

La reforma horària ha estat reclamada per part de la societat civil, que s'ha aplegat al voltant del "lobby" Iniciativa per a la Reforma Horària, encapçalat per Fabian Mohedano. En aquest sentit, Mohedano ha insistit que la idea de dinar a les tres de la tarda i sopar a les nou del vespre "és un fet inèdit al món", que "trenca la tradició dels primers sàpiens del món". També ha destacat que aquests costums provoquen un "desgavell" d'horaris i que afavoreixen la tradicional jornada laboral partida, que és la més habitual al nostre país, a diferència del que passa al nostre entorn. 

L'Anuari per a la Reforma Horària

Aquests anuncis i reflexions del conseller Homs s'han produït en el marc de la presentació de l'Anuari per a la Reforma Horària, que recull la feina feta durant el darrer any i mig per part de la iniciativa impulsora. 

La jornada laboral "compacta i flexible" té "beneficis concrets" per la salut, l'educació i la conciliació, segons el Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible (CADS), que es mostra "entusiasta" amb la idea de generalitzar aquesta modalitat de jornada professional. 

D'altra banda, també cal assenyalar que la racionalització d'horaris és beneficiosa no només per als empleats, sinó també per als empresaris, perquè implica millores en termes de competitivitat i productivitat, permet adaptar-se millor a les demandes dels clients i més captació de capital humà i de talent.

Canvis en cinc eixos

L'Anuari per a la Reforma Horària introdueix alguns possibles canvis estructurats en cinc eixos diferents:

1. Cal adoptar una estratègia "global" que parteixi de l'activitat legislativa parlamentària. Així, els diputats haurien d'impulsar una comissió legislativa sobre la matèria -i no d'estudi com l'actual- per redactar una llei d'horaris, que s'hauria de començar a aplicar a partir del que anomenen "moment zero". 

2. Incorporar clàusules específiques sobre la racionalització horària del temps de treball. Es proposa que l'administració pública implanti bonificacions fiscals a les empreses que promoguin la conciliació de la vida familiar i laboral i que, a més, tinguin preferència en les contractacions públiques. 

3. Suprimir la jornada compactada als centres de secundària, reduir les vacances escolars d'estiu i redistribuir les activitats extraescolars. 

4. Les administracions públiques haurien de ser "l'exemple". Es reclama que no es convoquin actes públics a partir de les 19 hores, ni reunions de càrrecs electes a la tarda. Els dinars de treball també haurien de reduir-se. A més a més, el Govern hauria de preveure una partida pressupostària adreçada a la conciliació, la maternitat i els serveis de suport a les famílies, com ara escoles bressol o ajudes a la dependència. 

5. El comerç s'ha d'adaptar al model europeu. Les botigues tanquen més d'hora, però sempre amb una llei "flexible". En general, els experts participants en l'anuari defensen la llei d'horaris comercials catalana. En referència a l'oci, es reitera la importància d'avançar els programes televisius de 'prime-time' per afavorir més hores de descans nocturn. 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Subscriu-te al diari per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Subscriu-t'hi

Participació