Diumenge, 5 de maig de 2024

Territori i Sostenibilitat promou el mesurament continu del cel nocturn al Montsec

El cel nocturn del Montsec continua tenint una categoria excepcional, imprescindible per mantenir la certificació de Reserva Starlight

ACN 30 de març de 2015 a les 11:14

El Centre d'Observació de l'Univers d'Àger. Foto: ACN


El Departament de Territori i Sostenibilitat ha posat en marxa una prova pilot de mesurament en continu de la qualitat de cel nocturn a les estacions de la Xarxa de Vigilància i Prevenció de la Contaminació Atmosfèrica del Montsec i de Lleida. Aquesta prova forma part de la campanya 2014 d'avaluació de la contaminació lumínica nocturna, que també s'ha dut a terme a la Serra de Collserola, al Parc Catalunya de Sabadell, als Ports de Tortosa-Beseit, a la zona de Prades i al Delta de l'Ebre. La qualitat del cel nocturn, que es mesura a través de la brillantor del fons del cel, és un bon indicador dels efectes que provoca la contaminació lluminosa en la contemplació estel·lar del cel.

En funció de les mesures, de la visibilitat de la Via Làctia i del número d'estrelles que es poden apreciar, el territori obté diversos graus de qualitat. Aquests varien des d'excel·lent (certificació de Reserva Starlight, més de 5.000 estrelles apreciables a ull nu) a molt deficient (només es poden observar alguns planetes i menys de 50 estrelles). Així, l'anàlisi de les dades d'un indret concret permet avaluar l'evolució de la seva contaminació lumínica, localitzar-ne el focus i protegir els espais amb menys afectació.

Un 2014 excepcional

Els resultats obtinguts durant la campanya del 2014, que s'ha dut a terme amb la col·laboració del Parc Astronòmic del Montsec i del Departament d'Astronomia i Meteorologia de la Universitat de Barcelona (UB), posen de relleu, en el cas del Montsec, que el cel nocturn continua tenint una categoria excepcional, imprescindible per mantenir la certificació de Reserva Starlight de la Unesco, que va obtenir l'any 2013. Convertit en pol d'atracció internacional per als amants de l'astronomia, fa uns dies va inaugurar el primer planetari Open 3D del món, que es troba ubicat al Centre d'Observació de l'Univers (COU) d'Àger.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació