Divendres, 17 de maig de 2024

Ja hi tornem a ser...

Redacció 27 de març de 2015 a les 10:46
Aquest cap de setmana passat, mentre pedalava per la Conca de Barberà, em va arribar un missatge ben esfereïdor: volen fer una presa a Mont-Rebei! Aquesta bestiesa ja l’havia sentit feia anys, però al final va quedar en res… I és clar, no me’n sabia avenir… Va de debò?

Un parell de dies més tard rebo un enllaç del BOP, data 5 de març. Efectivament, la companyia Endesa ha tornat a presentar el projecte per construir una presa a 800 metres de l’estret del congost de Mont-Rebei. Una presa de 28 metres d’alçada que durà incorporada una mini central de 6,9MW (una misèria de central). Quins interessos hi ha darrera d’aquest projecte? Són econòmics? Realment una central tan petita pot arribar a donar suficient benefici per a fer una obra tan desastrosa per al paisatge?

La nostra comarca és un territori extens, amb poca població i amb gran valor paisatgístic i geològic. Els que hi vivim, de vegades no sabem valorar aquell patrimoni natural que tenim. Potser és per això, per la manca d’autoestima que de vegades no ens oposem a les grans bestieses que hem deixat fer al nostre entorn. No cal que parlem de les pistes d’esquí a mig fer a Filià, de l’abocador a Fígols, l’intent de la MAT...

Mont-Rebei és la nostra joia. És aquell paratge natural que es manté encara verge (amb permís d’aquella mena d’escalinata de fusta horrorosa que van fer fa poc entre les parets de Catalunya i Aragó). Cada any milers de persones visiten Mont-Rebei. La Fundació Territori i Paisatge gestiona l’espai natural i vetlla perquè no se’n malmeti l’ecosistema.

No podem perdre Mont-Rebei. És l’últim que ens queda. Si deixem que hi facin aquesta presa, el Pallars Jussà estarà mort. Com volem que el Montsec sigui reconegut com un Parc Natural sinó sabem conservar-ne aquella part més emblemàtica?

L’Ajuntament de Sant Esteve de la Sarga està a favor del projecte. Per quatre miserables duros es deixaran fer malbé un dels paisatges més bonics i ben conservats de Catalunya? Espero que els ajuntaments de la comarca, el Consell Comarcal i totes les entitats del territori s’hi oposin fervorosament. Que no els faci por la indústria hidroelèctrica. Ens ha donat de menjar molts anys al territori, però no poden acabar sent els amos. I sobretot, espero que la ciutadania estem a l’alçada. Entre tots hem d’aturar aquest projecte, i no tenim massa temps… L’11 d’abril s’acaba el termini per a fer al·legacions, així que ja podem córrer a recollir signatures i suports.

Judit Sopena

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació