Dilluns, 29 d'abril de 2024

Ecologistes i excursionistes s'uneixen per aturar la presa de Mont-rebei

Demanen l'adhesió de més entitats i particulars i la implicació de les administracions catalanes i aragoneses per frenar el projecte

ACN 25 de març de 2015 a les 09:53

Ciutat, Vázquez i Castell durant la roda de premsa oferta aquest dimarts. Foto: ACN


L'entitat ecologista Ipcena, els Centres Excursionistes de Lleida i Balaguer, els Amics del Montsec de Benavarri i la Societat Amics de la Muntanya (SAM) de Tremp han creat una plataforma per aturar la construcció d'una presa al congost de Mont-rebei, després que la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) ha admès a tràmit el projecte d'Endesa. Esperen que s'hi adhereixin més entitats i demanen a les administracions catalanes i aragoneses la seva implicació per frenar aquesta "barbaritat". Denuncien que l'únic objectiu és beneficiar econòmicament les elèctriques a base de destruir el patrimoni. La presa, de 28 metres d'alçada, es construiria a Sant Esteve de la Sarga i Viacamp (Baixa Ribagorça).

El portaveu d'Ipcena, Joan Vázquez, ha explicat que la plataforma s'ha creat oficialment aquest dimarts per fer front a una "autèntica provocació". "Atemptar contra un dels santuaris naturals més importants de Catalunya i de la Franja és una amenaça i una irracionalitat", ha dit. Vázquez ha recordat que el congost de Mont-rebei està protegit ja que es troba inclòs, entre d'altres, al catàleg de zones protegides del pla de conca de l'Ebre dins de la directiva marc de l'aigua de la Comunitat Europea, i que per tant, la construcció d'una presa és incompatible amb aquesta. "Les directives no permeten introduir modificacions que puguin afectar els arguments que han servit de base per a la seva protecció", ha dit. 

En aquest sentit, Vázquez ha demanat a les administracions tant catalanes com aragoneses que es pronunciïn en contra d'aquest projecte i que s'impliquin per aturar-lo. Tot i això, des de la plataforma estan també recollint signatures per si s'hagués de demanar ajuda a nivell europeu. La plataforma recorda que el Noguera Ribagorçana és el riu amb més preses d'Europa, ja que només en uns cent quilòmetres en té cinc (Baserca, Escales, Sopeira, Canelles i Santa Anna) i que aquest projecte en suposaria la sisena. "No té sentit que als Estats Units estiguin eliminant preses per naturalitzar els rius i aquí en vulguem construir de noves", ha lamentat Vázquez.

Per la seva banda, el membre de la Societat Amics de la Muntanya de Tremp i president de la plataforma, Joan Castell, demana que la gent es pregunti si val la pena destruir els "pocs paratges que es conserven" perquè "quatre" persones puguin fer diners. "Em sembla que no és just", ha lamentat, i "ens hi hem de revelar tots", ha conclòs.

El congost de Mont-rebei és un paratge que forma part de la Reserva Natural Parcial de la Noguera Ribagorçana-Mont Rebei. Es troba localitzat al límit entre l'Aragó i Catalunya. A l'oest es troba la Baixa Ribagorça (Franja) i a l'est el Pallars Jussà i la Noguera. Està constituït a la part més estreta per on el riu Noguera Ribagorçana travessa la Serra del Montsec.

Reunió informativa a Tremp

Per tal de tractar el tema i per informar millor la ciutadania, la SAM ha organitzat per aquest vespre a les 20h una reunió informativa al bar Llac Negre de Tremp. Entre altres coses, s'explicarà les accions a seguir de la Plataforma contra el pantà de cua d'Endesa a Canelles.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació