Dimecres, 1 de maig de 2024

El Parlament insta el Govern a aturar el Consorci Sanitari de Lleida

ERC ha promogut el rebuig a aquest organisme en una moció presentada pel grup ecosocialista

ACN 20 de març de 2015 a les 09:33

Moment de la votació de la moció presentada per ICV-EUiA. Foto: ACN


El Parlament insta el Govern a "aturar" el procés de creació del Consorci Sanitari de Lleida, que preveu unificar en un sol organisme la gestió de tots els hospitals i centres sanitaris públics de la província. ERC ha introduït aquesta esmena en una moció presentada per ICV-EUiA crítica amb la gestió del conseller de Salut, Boi Ruiz. Amb el sol rebuig de CiU, la cambra ha donat llum verda al text, que no és legalment vinculant per al Govern.

Els grups entenen que s'ha "incomplert" una moció parlamentària aprovada ara fa un any que reclamava la "participació" dels agents implicats en el futur ens, així com la presentació de documents i de "garanties" sobre la viabilitat financera del projecte.

La diputada de CiU Maria Assumpció Lahïlla ha retret a l'oposició que ara promoguin aturar la creació del consorci sanitari de Lleida quan el govern tripartit va incloure l'impuls a aquests organismes com a "compromís estratègic". Creu que aquest moviment obeeix a una estratègia electoral per "desgastar" l'executiu d'Artur Mas.

Alba Vergés, d'ERC, li ha replicat que no estan en contra de la creació dels consorcis sanitaris com a tals, sinó que han trobat a faltar la participació dels agents implicats en aquest futur organisme, i ha criticat la manca de transparència en el projecte. S'ha manifestat en el mateix sentit la diputada ecosocialista Marta Ribas. "No estem en contra dels consorcis, estem en contra del desmantellament de l'ICS", ha afirmat. 

En declaracions a l'ACN posteriors a la votació, la diputada de CiU per les terres de Lleida Violant Cervera ha lamentat "profundament" el resultat d'aquesta votació que, al seu parer, el que fa realment és "frenar el debat públic", perquè els documents referents a la creació d'aquest consorci i als seus estatuts ni tan sols han sortit a exposició pública. També ha reivindicat que els responsables de Salut han fet més de 130 reunions amb els sectors principals per començar a redactar la documentació. "Qualsevol projecte d'aquesta magnitud es fa amb el màxim consens del territori i sobre els papers, sobre l'exposició pública i les al·legacions, i no a través de debats on és conten mentides als ciutadans", s'ha queixat.

També s'ha queixat de l'actitud del PSC i del PPC, que van votar a favor d'aquest consorci a l'Ajuntament de Lleida però que ara no ho han fet per una qüestió "absolutament electoralista". "Lamentem molt que el president dels socialistes, Àngel Ros, avui el seu partit l'hagi deixat absolutament despullat", ha dit, tot recordant que l'alcalde de Tremp, també del PSC, és favorable a aquest projecte.

La Marea Blanca, satisfeta per la moció aprovada al Parlament

Davant la moció que el Parlament ha aprovat aquest dijous instant al Govern a aturar el consorci sanitari de Lleida i de la resposta de CiU a aquesta, la Marea Blanca de Ponent i Pirineus ho ha valorat positivament però ha exigit la retirada immediata del projecte. En aquest sentit, asseguren que seguiran al carrer fins a aconseguir-ho. La Marea recorda que són més de 350 actes i mobilitzacions arreu de Ponent i 38.575 signatures les que han aturat el consorci tres cops.

El col·lectiu ha alertat també que les mocions parlamentàries no tenen força executiva i el Govern i el Departament de Salut volen seguir ''imposant'' el projecte unilateralment, via acord de Govern. En aquest sentit, lamenten que CiU ha anunciat que la setmana que ve el Govern traurà a exposició pública els estatuts per seguir amb el procés previst. La Marea afirma que ''caldrà seguir aturant el consorci, com ha fet tres cops, al carrer, des de la mobilització de la gent, durant les properes setmanes''.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació