Divendres, 17 de maig de 2024

Les escudellades tanquen els actes del Carnaval pallarès

La Guixa va reunir un any més centenars de persones a Isona

Redacció 18 de febrer de 2015 a les 09:47

La Guixa és l'escudella d'Isona, la més popular al Pallars. Foto: Facebook Isona


El Carnaval pallarès toca al seu final i ho fa, com de costum, amb les calderades, escudellades o la Guixa, com és coneguda a Isona. La Guixa és una de les escudellades més tradicionals del Pallars, i reuneix cada any centenars de persones a la població.

La Guixa és una mena d'escudella elaborada amb carn de porc, fideus, cigrons, carabassa, arròs, i mongetes, recollides durant 'la plega', que és la recollida, casa per casa, d'ingredients i petites aportacions econòmiques per a la confecció de la Guixa. Els nens i nenes de l'escola Aeso d’Isona disfressats, han participat activament de la festa, on també s'ha menjat llonganissa blanca i negra elaborades al poble.

Un altre dels indrets on més es viu el dimarts de Carnaval és a Sort, on és dia festiu. El Parc del Riuet va ser seu, com cada any, de la Gran Calderada, que va reunir la majoria de veïns i veïnes del poble. A continuació, es va fer el ball de la Passa, activitat recuperada per l'esbart dansaire Els Esmolets de Sort. L'activitat va ser un èxit.

A Tremp es va celebrar a les 21h de la nit l'escudellada a la Plaça Catalunya, un acte on hi van participar prop de 300 persones. Els ciutadans de Tremp van acudir a la plaça tot desafiant el fred amb el foc de les calderes i l'escalfor de l'escudella.

L'enterrament de la sardina posarà punt i final aquest vespre als actes del Carnaval.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació