Dilluns, 6 de maig de 2024

Alerta del pla Allaucat pel màxim risc d'allaus al nord del Pallars Sobirà

La continuació de les nevades i l'increment de la intensitat del vent de nord poden provocar allaus fins al fons de la vall

ACN 1 de febrer de 2015 a les 12:07

La neu ha arribat aquesta nit a cotes més baixes com Rialp o Sort. Foto: Lurdes


Protecció Civil de la Generalitat ha activat aquest matí la fase d'alerta del Pla especial d'emergències per allaus a Catalunya (Allaucat) pel perill d'allaus a la Vall d'Aran i al nord del Pallars Sobirà. L'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya ha qualificat amb el grau de molt fort (5 sobre una escala màxima de 5) el perill d'allaus en aquesta zona. 
 
El risc es deu a la continuació de les nevades i a l'increment de la intensitat del vent de nord, previst pel migdia. El vent sobrecarregarà els vessants orientals i es poden produir allaus de grans dimensions que poden arribar al fons de la vall i ser destructives per l'efecte aerosol, propi de neus molt fredes i lleugeres com l'actual.
 
Protecció Civil ha recomanat extremar molt les precaucions en les zones de muntanya, portar el vehicle preparat i consultar les afectacions viàries. Recorden que cal tenir precaució amb el vent en les activitats a alta muntanya i demanen realitzar-les només de forma segura si el vent bufa fort. 
 
Des de Protecció Civil alerten que el vent, el sol i la pluja són els desencadenants principals d'allaus naturals, i recorden que el 90% dels accidents es donen en allaus desencadenades pels mateixos implicats. 
 
Cadenes
 
La continuació de les nevades, que en algun punt no han deixat de caure en 48 hores, està provocant algunes incidències aquest diumenge.
 
Són necessàries les cadenes a la C-13 de Sort a Esterri d'Àneu i a la C-147 d'Esterri d'Àneu a Alós d'Isil. També es necessiten cadenes a la L-504 de Llavorsí a Tavascan. Podeu consultar totes les incidències viàries actualitzades en aquest link del Servei Català de Trànsit.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació