Dissabte, 27 d'abril de 2024

Protecció Civil recomana protegir-se a l'interior de les llars per l'episodi de forts vents

Es preveuen ratxes superiors als 90, o fins i tot els 120 km/h, en qualsevol punt del Pallars

ACN 29 de gener de 2015 a les 14:13

El vent serà protagonista de des d'avui i fins demà. Foto: Joan Macaya


Protecció Civil qualifica l'episodi de vent que bufarà a Catalunya a partir de les set del vespre i fins divendres al matí amb un 5 a l'escala de 6 graus de perill, després d'activar ahir en fase d'alerta el pla Procicat.
 
El Servei Meteorològic de Catalunya preveu ratxes que poden superar els 90 km/h, o fins i tot els 120 km/h, en qualsevol punt del país, especialment en zones urbanes de l'àmbit metropolità i del Camp de Tarragona on habitualment no bufa el vent i, en conseqüència, estan menys preparades per resistir-lo. 
 
La fase del Pla Procicat es troba en fase d'alerta. El subdirector de Protecció Civil, Sergio Delgado, ha aconsellat evitar els espais exteriors, estar atents a les primeres incidències de l'entorn per extremar les precaucions i evitar la mobilitat durant la franja de més risc, fins demà al migdia.
 
Les comarques del Pallars, juntament amb l'Alta Ribagorça, es troben dins les zones amb més perill pel fort vent. Es recomana, doncs, no efectuar cap activitat a l'aire lliure si no és en cas d'extrema necessitat.
 
Consells a la població
 
Protecció Civil remarca que d’acord a les previsions es tractaria d’un episodi especialment important amb possibilitat de danys i efectes greus en els períodes i zones abans indicats. Per tant, la població ha d’extremar la prudència en la mobilitat tant en vehicle com a peu, i limitar les activitats a l’aire lliure en les zones afectades davant la previsió d’incidències.
 
Durant la màxima intensitat del vent cal evitar realitzar activitats a l’aire lliure si no són segures, en especial a muntanya. Dins els nuclis urbans de les poblacions més afectades, cal recollir o lligar de forma segura tendals i retirar qualsevol element inestable situat a l’exterior a terrasses o similars, ja que poden precipitar-se i provocar un accident. Durant la màxima afectació del vent cal evitar situar-se a prop d'elements que puguin caure (murs, arbres, tancaments, bastides que es moguin, senyals, mobiliari urbà en alçada o altres similars). Aquestes mesures seran especialment necessàries a partir de la matinada del dijous a divendres i durant part del matí de divendres.
 
Prealerta per allaus
 
La Direcció General de Protecció Civil ha posat en prealerta el Pla especial d'emergències per allaus a Catalunya (ALLAUCAT). Hi ha un mantell de neu per sobre de 1.200-1.400 metres, amb gruixos d’entre 50 i 90 centímetres a partir de 2.300 metres, i més d’1 metre a les zones amb sobreacumulació. El grau de perill actual és de nivell 3 o marcat en una escala de 5.
 
Per demà divendres està previst un grau de perill fort (nivell 4 sobre 5) a l’Aran i la Franja Nord Pallaresa, directament relacionat a les previsions de precipitació de neu nova que puguin fer augmentar el gruix actual. L’evolució del perill es troba en augment. Si es compleixen les previsions de nevades, les allaus podrien ser freqüents i espontànies.
 
Nevada intensa
 
Protecció Civil també ha emès una prealerta del pla NEUCAT per la previsió de nevades demà a partir del migdia a la Val d’Aran, Alta Ribagorça i Pallars Sobirà. La cota de neu voltarà els 1.000 metres i durant tot l'episodi s'acumularan quantitats de neu de més de 50 cm per sobre dels 2.000 metres.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació