Diumenge, 5 de maig de 2024

El futur Parc Natural del Montsec vetarà l'accés als 'runners' per preservar-ne l'espai

Segons ha anunciat Territori i Sostenibilitat, l'espai quedaria restringit a activitats esportives pel seu "alt interès natural"

Pallars Digital 28 de desembre de 2014 a les 17:46
INNOCENTADA 28 DESEMBRE 2014

L'anunci a principis d'any de la creació del futur Parc Natural del Montsec abans del 2017 per part del conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, ha despertat l'interès dels agents econòmics pallaresos per les seves grans expectatives de futur i per les oportunitats turístiques que podria generar. Si algú hi tenia intenció de celebrar-hi alguna prova esportiva, però, haurà de conformar-se en fer-ho en un altre indret.
 
El Departament de Territori i Sostenibilitat ha anunciat, aquest migdia, que restringirà l'accés al Montsec als runners i senderistes per tal de preservar-ne l'espai, ja que es tracta d'un indret d'un "alt interés natural" que "s'ha de protegir" de possibles alteracions. El conseller Santi Vila ha remarcat que "si com tot sembla indicar tirem endavant el projecte del Parc Natural del Montsec, ens hem d'assegurar del tot que les condicions naturals i paisatgístiques es mantinguin".
 
Aquesta notícia no ha estat ben rebuda pels corredors pallaresos. El col·lectiu Tremp Runners, en un comunicat, ha lamentat la "falta de respecte" de la Generalitat cap als clubs que es dediquen a córrer, "associacions que respectem, dia rere dia, el medi natural". En aquesta mateixa nota, els Tremp Runners asseguren que "continuarem quedant i corrent quan ens vingui de gust, amb total llibertat, els diumenges al matí si fa falta".
 
Pintades al Sant del Bosc
 
Només conèixer-se la notícia, a primera hora de la tarda, al santuari del Sant del Bosc, al Montsec, hi han aparegut pintades en contra de la decisió del govern de la Generalitat, on s'hi podia llegir, entre altres: "No ens fareu parar de córrer", "Restringir és de covards" o "Córrer o barbàrie". 
 
L'auge de les curses i de les marxes arreu de l'estat no ha passat de llarg del Pallars, un territori amb unes condicions naturals idònies per a la pràctica d'aquest esport a l'aire lliure.
 
Grans esperances al Jussà pel Parc del Montsec
 
A inicis d'aquest 2014 el conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, va anunciar la creació del Parc Natural del Montsec abans del 2017. Recentment, un equip de tècnics han començat reunions informatives amb diferents agents del territori. 
 
Un dels primers resultats d'aquestes reunions ha estat el posicionament unànime del Consell d'Alcaldes del Pallars Jussà a favor de la seva creació. Tots els agents coincideixen en destacar que els aportarà una marca, un òrgan gestor i un pressupost.
 
El Govern calcula que la superfície del Parc Natural del Montsec serà d'unes 32.000 hectàrees i en formaran part uns 13 municipis. Del Pallars Jussà els de Sant Esteve de la Sarga, Castell de Mur, Llimiana, Gavet, Isona i Conca Della, Tremp i Talarn. De la Noguera els d'Àger, Camarasa, Alòs de Balaguer, Vilanova de Meià, Artesa de Segre i les Avellanes i Santa Linya.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor