Divendres, 17 de maig de 2024

El Pallars, ferm contra la violència envers les dones

Activitats i actes de tot tipus arreu del Pallars per condemnar la violència envers les dones en el seu dia internacional

Pallars Digital 25 de novembre de 2014 a les 18:42
Les comarques pallareses, com la majoria de comarques d'arreu del país, han condemnat avui amb una sèrie d'actes la violència envers les dones. El més transcendent i important ha estat l'acte de commemoració a l'Alt Pirineu i Aran, convocat per la Generalitat de Catalunya, a través de l'Institut Català de les Dones (ICD), que enguany s'ha celebrat a Sort. 
 
L'acte ha tingut lloc aquest migdia lloc a l'Oficina Comarcal de Turisme, i ha comptat amb un recital poètic. S'ha llegit el manifest, amb la presència del delegat del Govern a l'Alt Pirineu i Aran, Albert Alins; l'alcalde de Sort i president del Consell Comarcal del Pallars Sobirà, Llàtzer Sibís, i la coordinadora territorial de l'ICD a Lleida, Carme Castelló.
 
Isona acull l'acte principal al Pallars Jussà
 
El Consell Comarcal del Pallars Jussà, juntament amb l´ajuntament d´Isona i Conca Dellà, ha organitzat un acte per a commemorar el 'Dia Internacional per a l´eliminació de la violència envers les Dones' a la Sala de Plens de l´ajuntament d´Isona.
 
S'ha ofert la xerrada 'Mites i realitats sobre la violència envers les dones' en què hi ha participat la parlamentaria i regidora a l'ajuntament, Rosa Amoros, i Gemma Plancheria, del Servei d´Informació i Atenció a les dones i Serveis Socials Bàsics del Consell Comarcal del Pallars Jussà.
 
L'acte ha finalitzat amb la lectura del manifest institucional a càrrec de Rosa Bernat Llagunes, escriptora i poetessa.
 
Teatre i fotografia, altres actes a Sort
 
Al Pallars Sobirà, a banda de l'acte de commemoració que ha tingut lloc a Sort a nivell de l'Alt Pirineu i Aran, també s'ha fet una xerrada participativa a càrrec de Cristina Simó, membre de la Plataforma Unitària contra les Violències de Gènere, a l'Oficina Comarcal de Turisme.
 
A més, des d'avui i fins el 31 de desembre estarà instal·lada al hall de l'Oficina Comarcal de Turisme una exposició de fotògrafes pioneres a Catalunya. Pel proper dissabte, a les 19h de la tarda, està prevista la representació de l'obra de teatre 'Femení Plural' al cinema Els Til·lers de Sort.
 
Història del 25N
 
El 25 de novembre va ser declarat dia internacional contra la violència de gènere el juliol de 1981, en el context del primer Encuentro Feminista de Latinoamérica y del Caribe celebrat a Bogotà (Colòmbia). En aquesta trobada les dones van denunciar la violència de gènere en l'àmbit domèstic i la violació i l'assetjament sexual en l'àmbit dels governs, incloent-hi la tortura i els abusos que patien moltes presoneres polítiques.
 
Es va escollir aquest dia per commemorar el violent assassinat de les germanes Mirabal (Patria, Minerva i Maria Teresa), tres activistes polítiques assassinades el 25 de novembre de 1960 mentre anaven a Puerto Plata a visitar els seus marits empresonats, en mans de la policia secreta del dictador Rafael Trujillo a la República Dominicana. Dedé, que viu a Bèlgica, és l´única germana que va sobreviure. Els seus cadàvers destrossats van aparèixer al fons d'un barranc.
 
Per al moviment popular i feminista de la República Dominicana, històricament, aquestes dones han simbolitzat la lluita i la resistència. El 1999, l'ONU va donar caràcter oficial a aquesta data.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor