16 d'abril de 2024

El Govern declara bé cultural d'interès nacional els jaciments dels Nerets i Suterranya, a Tremp

Pallars Digital 14 d'octubre de 2014 a les 15:34

 
ACN | El Govern ha aprovat declarar bé cultural d'interès nacional (BCIN), en la categoria de zona paleontològica, els jaciments dels Nerets (Vilamitjana) i Suterranya, al terme de Tremp. Pel que fa a futures intervencions en aquestes zones s'ha acordat que calgui demanar autorització prèvia del Departament de Cultura per a tala i arrencada d'arbres; treballs de prospecció i afins per a investigació minera; remocions i excavacions del terreny per a gasoductes, conduccions elèctriques, obres de clavegueram i/o desguàs d'aigües o d'altre tipus d'instal·lacions; arranjament dels camins o vials existents o obertura de nous; anivellaments de finques o parcel·les, i reparcel·lacions.
 
El jaciment dels Nerets (Vilamitjana) s'estén al sud-oest de la Serra de Sant Corneli. És representat per un conjunt notable de fòssils, format per restes directes de dinosaures (sauròpodes, ornitòpodes i teròpodes) i altres arcosaures (cocodrílids), quelonis (Solemys) i restes d'invertebrats (pinces de cranc i gasteròpodes), que permeten reconstruir l'ecosistema i entendre la transició de faunes de dinosaure entre el Maastrichtià inferior i superior. 
 
El jaciment de Suterranya, per la seva banda, es troba dins la pedania de Vilamitjana, en el mateix terme municipal de Tremp, al marge esquerre del barranc de l'Abeller. S'hi troben restes directes de dinosaures (teròpodes), però sobretot destaca per la presència de restes indirectes de dinosaures amb una important representació de nius d'ous i fragments de closques d'ous, en un considerable bon estat de preservació. 
 
Es tracta d'un dels conjunts de jaciments més importants amb restes de dinosaures per l'excepcionalitat i rellevància de les restes conservades, ja que la localització de restes de nius sencers és un fet molt poc comú a Catalunya i l'estat de conservació de les restes i la seva extensió permeten una aproximació acurada del comportament dels dinosaures.
 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Etiquetes:
Del dia