Diumenge, 5 de maig de 2024

Més de 1.300 pallaresos demanen poder votar omplint la Diagonal i la Gran Via de Barcelona

1.800.000 de persones, segons la Guàrdia Urbana, omplen els carrers de Barcelona per participar en una Diada històrica

Pallars Digital 12 de setembre de 2014 a les 07:57
Catalunya va viure ahir una Diada històrica el dia que es complia el tricentenari de la caiguda de Barcelona. Les dues columnes humanes de la Via Catalana 2014 que formaven una gran senyera van confluïr al vèrtex de la plaça de les Glòries a les 17:14h. formant la gran 'V' amb què 1.800.000 reclamen poder votar el 9 de novembre.
 
'9N Votarem. 9N Guanyarem', recitava la pancarta de la capçalera, on s'hi van situar les presidentes de l'ANC i Òmnium Cultural, Carme Forcadell i Muriel Casals, a més de membres del Govern i de representants de partits polítics. El moment àlgid en què es va completar la 'V' el va culminar una noia que el dia de la consulta farà 16 anys i que va dipositar un vot simbòlic a una de les urnes de l'escenari principal, simbolitzant la voluntat de votar i de victòria.
 
1.300 pallaresos entre centenars de milers de manifestants
 
La Guàrdia Urbana de Barcelona va xifrar en 1,8 milions de persones els participants a la 'V'. Aquesta xifra supera els 1,6 milions que, segons el Departament d'Interior, l'any passat van prendre part a la Via Catalana que va unir els extrems nord i sud de Catalunya. La delegació del govern espanyol a Catalunya, per contra, va xifrar entre 470.000 i 520.000 el nombre d'assistents 
 
Es calcula que ahir van ser més de 1.300 els pallaresos i pallareses que van participar a la 'V' de Barcelona. Van ser 11 els autocars -un més que l'any passat- que van sortir des del Pallars, 7 del Jussà i 4 del Sobirà. En total, es van desplaçar amb bus un total de 602 persones, a les que s'hi han de sumar tots aquells que van assistir a la 'V' amb cotxes particulars. La jornada va ser festiva ja de bon matí, des del moment en què els busos van sortir dels municipis pallaresos.
 
Un cop formada la 'V', cantaires de corals catalanes acompanyats al piano per Lluis Llach, van interpretar l'himne 'Ara és l'hora' i 'El Cant de la Senyera', donant el tret de sortida als discursos polítics que van tenir lloc als tres escenaris situats als extrems de la 'V'. L'acte va cloure a dos quarts de set de la tarda amb la interpretació del 'Cant dels Segadors'.
 
També al llarg de tot el traçat de la 'V', de més d'onze quilòmetres, a tres quarts i cinc minuts de sis de la tarda es va iniciar l'aixecada simultània de castells, repartits al llarg de tot el recorregut de la 'V' formada entre la Gran Via i l'Avinguda Diagonal. Fins a 51 colles castelleres han mostrat així el seu suport al dret a decidir de Catalunya, com ja van fer el passat 8 de juny amb el desplegament de castells arreu d'Europa sota el lema 'Catalans want to vote'. En total, s'han aixecat 54 castells. 
 
Prèviament van tenir lloc lloc diverses actuacions als escenaris dels extrems de la 'V', a la plaça Pius XII ('Voluntat') i a la plaça de Sarah Bernhardt ('Votar'). Per aquí hi van passar grups com 9Son, Elèctrica Dharma, Pep Sala, Joan Fortuny, Joan Rovira, Tremendos o Pepet i Marieta.
 
De tots tres escenaris va adquirir un especial interès el del vèrtex de la 'V', a la plaça de les Glòries Catalanes ('Victòria'). Sota la direcció escenogràfica de Lluís Danés, l'escenari simbolitzava la voluntat de votar dels catalans, amb un total de divuit columnes d'urnes de més de deu metres protegides per un bosc d'alzines. S'hi van veure un total de 947 urnes, una per a cada municipi català. Per fer possible la 'V' van participar més de 7.000 voluntaris. 
 
Actes al Pallars
 
A banda de la manifestació de Barcelona, al Pallars van tenir lloc nombrosos actes per commemorar la Diada Nacional de Catalunya. Un dels més destacats va ser el de Sort, on al matí es va fer una ofrena floral al general Moragues i es va organitzar un aperitiu popular i unes sardanes. Ja a la tarda, aquells que no van anar a la 'V' de Barcelona es van reunir a la Plaça Major, on unes 150 persones van formar una gran V amb els colors de la senyera. A tot plegat, hi van participar unes 450 persones. 
 
A Tremp, a les 12h del matí, ve tenir lloc una xerrada institucional a càrrec de Xavier Tarraubella Mirabet, director de l´Arxiu Històric de Barcelona, a la sala de plens de l'Ajuntament. A la capital del Pallars Jussà l'ANC va programar una V a les 17h de la tarda a la Plaça Capdevila, on hi van assistir unes 100 persones. A les 19h a La Lira es va presentar el disc 'Sardanes de Tremp' a càrrec de la Cobla Jovenívola d'Agramunt a l'Espai Cultural La Lira. 
 
També hi van haver actes a altres indrets del Pallars, com a Isona i Conca Dellà, Esterri d'Àneu, Llavorsí Rialp o la Pobla de Segur, que va ser de les més nombroses, amb la participació d'unes 300 persones, que van formar una V.
 
7.000 persones a Tarragona per la unitat de Catalunya i Espanya 
 
La manifestació convocada aquest dijous a la tarda a Tarragona per Societat Civil Catalana va aplegar unes 7.000 persones, segons la Guàrdia Urbana. Sota el lema 'Recuperem el seny, recuperem la senyera', els participants reclamaven la unitat de Catalunya i Espanya tot desplegant una gran senyera de 50 metres a l'Amfiteatre de la ciutat. 
 
Els assistents, vinguts d'arreu de Catalunya, van mostrar senyeres i banderes espanyoles, i pancartes contra la independència, en les quals s'hi podia llegir: 'Més ponts, més murs' o 'La senyera és de tots'. L'acte ha comptat amb el suport de representants de formacions polítiques com el PP, PSOE, Ciutadans i UPyD. 
 
Cap incident 
 
Un dels aspectes més destacables de la jornada d'ahir és que els Mossos d'Esquadra no van haver d'intervenir en cap incident remarcable en tota la Diada, incloent els actes d'aquest dimecres al vespre al Fossar de les Moreres i altres llocs. 
 
L'intendent portaveu dels Mossos Xavier Porcuna ha explicat que cap de les mobilitzacions d'aquest dijous, com la V a Barcelona, o la manifestació a favor de la unitat d'Espanya a Tarragona han provocat cap actuació destacable de la policia catalana. 
 
#CatalansVote9N es converteix en el primer 'trending tòpic' mundial
 
L'etiqueta #CatalansVote9N, promogut per l'Assemblea Nacional Catalana, es va convertir ahir al vespre en el primer 'trending topic' a nivell mundial a la xarxa social Twitter. Així, durant uns minuts, la voluntat de milers de tuitaires catalans per votar en la consulta del 9 de novembre ha estat el tema més comentat a Twitter. 
 
L'ANC havia demanat fer una piulada massiva a partir d'un quart de nou del vespre per "enviar un missatge al món: El 9 de novembre votarem i guanyarem!", deia la piulada de l'ANC. A més, durant la tarda, també ha estat 'trending tòpic mundial 'El 9N' i 'Votarem', a més de #Diada2014 i 'Visca Catalunya'. 
 
A nivell pallarès, el diari Pallars Digital va crear l'etiqueta #Vpallars per tal de reunir les piulades d'aquelles persones del Pallars que durant tota la jornada van participar tant a la manifestació de Barcelona com als diferents actes programats arreu del territori.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor