Diumenge, 5 de maig de 2024

11 autocars sortiran del Pallars per participar a la 'V' de la Diada, un més que l'any passat

Es calcula que més de 1.300 pallaresos i pallareses assistiran a la manifestació que organitzen l'ANC i Òmnium Cultural

Pallars Digital 10 de setembre de 2014 a les 15:53
Un any després de l'èxit aclaparador de la Via Catalana per la Independència de l'any passat, que va creuar el país de nord a sud en forma de cadena humana, i dos anys més tard d'una altra de les pàgines més glorioses de la història de Catalunya amb la multitudinària manifestació de la Diada del 2012, els catalans tornen a estar citats aquest any per la Diada Nacional de l'11 de Setembre. L'objectiu, formar una gran senyera en forma de 'V' i omplir l'Avinguda Diagonal i la Gran Via de Barcelona. 
 
De moment, ja s'hi han inscrit més de mig milió de persones (concretament 530.000), en una macro-manifestació que organitza l'ANC i Òmnium Cultural. Després que s'hagi superat el nombre d'inscrits de la cadena humana de l'any passat, els organitzadors de la campanya 'Ara és l'hora' continuen treballant per sumar més gent i fan una crida a omplir els trams que presenten menys densitat de persones, concretament entre el 37 i el 42 a la zona de la Gran Via. 
 
11 autocars partiran de les comarques pallareses
 
Segons dades facilitades per les delegacions del Pallars de l'ANC, seran 11 els autocars -un més que l'any passat- que sortiran des del Pallars, 7 del Jussà i 4 del Sobirà. En total, es desplaçaran amb bus un total de 602 persones, a les que s'hi ha de sumar tots aquells que assistiran a la 'V' amb cotxes particulars. En aquest cas, el registre resulta més difícil d'efectuar ja que enguany els participants s'han pogut inscriure a través de la web de l'Assemblea, un fet que impossibilita el recompte per delegacions.
 
Tot i així i donades les reserves de places d'autocar i el ritme frenètic de les trucades en les darreres hores, es preveu que enguany acudeixin a Barcelona al voltant de 1.300 pallaresos, pels 1.000 que es van mobilitzar l'any passat. Els trams on majoritàriament es concentraran els ciutadans del Pallars seran els trams 29 i 30, on també coincidiran amb els ciutadans desplaçats des d'altres zones del Pirineu occidental.
 
Segons explica el coordinador de l'ANC al Pallars Sobirà, Xavi Boloix, a falta de només 24 hores encara està trucant moltíssima gent per tal d'inscriure's a la 'V' de Barcelona, un fet que augura una gran participació.
 
Actes institucionals paral·lels al Pallars
 
A banda de la manifestació de Barcelona, al Pallars s'han preparat un segui d'actes. Destaquem els de Sort, on està prevista una ofrena floral al general Moragues a les 10h per tot seguit llegir el manifest de l'Assocació de Municipis per la Independència. Per les 11h s'ha preparat un aperitiu popular, amb el suport de l'Associació de Sardanistes de Sort. Ja a la tarda i per aquells que no vagin a la 'V' de Barcelona, la cita la tindan a la Plaça Major, on la concentració començarà a partir de les 16:30h. Al finalitzar, a les 17:30h, es durà a terme una ballada de sardanes a la mateixa plaça.
 
A Tremp, a les 12h, hi haurà una xerrada institucional a càrrec de Xavier Tarraubella Mirabet, director de l´Arxiu Històric de Barcelona, a la sala de plens de l'Ajuntament. Tot seguit, l´Escola Municipal de Música interpretarà 'Els Segadors'. A la capital del Pallars Jussà l'ANC ha programat una V a les 17h de la tarda a la Plaça Capdevila. A les 19h, hi haurà la presentació del disc 'Sardanes de Tremp' a càrrec de la Cobla Jovenívola d'Agramunt a l'Espai Cultural La Lira. Després, a les 20h, es ballaran sardanes a la Rambla Doctor Pearson.
 
Per aquesta tarda està previst a Tremp el 1r Acte comarcal en commemoració de la Diada Nacional de Catalunya. L´acte començarà a les 19:45h amb la presentació del llibre 'Francesc de Moner i Miret: un pallarès a la guerra de Successió', a càrrec del seu autor, Sisco Amorós. En acabar, vers les 20:30h, es farà la hissada de bandera i es cantarà l´himne dels Segadors, amb la col·laboració de l´Orfeó de Tremp. 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor