Diumenge, 5 de maig de 2024

Sort i la Noguera Pallaresa acullen a partir de demà les finals de la Copa del Món freestyle de caiac

Aquest vespre donarà el tret de sortida amb la cerimònia d'obertura a l'Avinguda Comtes de Pallars (19:30h)

Pallars Digital 8 de juliol de 2014 a les 06:30
Sort ja està a punt per acollir les finals de la Copa del món de caiac de freestyle, que des de demà i fins diumenge es desenvoluparan a la Noguera Pallaresa. Els equips han anat arribant a Sort aquest passat cap de setmana per efectuar els primers entrenaments oficials i d'aquesta manera, tenir la primera presa de contacte amb el riu.
 
Aquest vespre (19:30h) se celebrarà la cerimònia d'obertura a l'Avinguda Comtes de Pallars. La competició engegarà dimecres al camp de regates de l´Aigüerola, situat al bell mig de Sort. Al voltant d´uns 200 palistes de 30 països prendran part en la finals del circuit de la copa del mon de la Federació Internacional de Piragüisme (ICF). 
 
Hi haurà una àmplia representació espanyola amb 27 palistes, 19 dels qual són catalans. Fins a 4 riders tenen diverses opcions de pujar al podi de la classificació absoluta. En la modalitat de K1, la més coneguda, el gironí Quim Fontané i el lleidatà Oriol Colomé opten al podi de la general, ja que ocupen la tercera i quarta posició amb 165 i 164 punts, respectivament. La classificació l´encapçala el nord-americana Dane Jackson (195 punts) que es l´actual estrella mundial d´aquesta disciplina. 
 
Nuria Fontané en categoria júnior ho té tot de cara per proclamar-se campiona absoluta en K1, ja que arriba a Sort després d´haver encadenat dues victòries parcials a Millau (França) i a Salt. En squirt sènior, Nuria Fontané també te possibilitats de fer podi ja que està situada en la tercera posició amb 170 punts. La classificació esta liderada per la japonesa Yoshiko Suematsu (200 punts), invicta després de dues proves. 
 
L´ultima opció és en 0C1 (canoa oberta). El català Adrià Bosch (190 punts) ha fet dues segones posicions en les proves anteriors i té al seu abast tancar la temporada penjant-se una medalla.         
 
L'estil lliure: espectacle garantit
 
El caiac de freestyle o estil lliure es pot practicar tant en instalolacions artificials, especialment habilitades per a la pràctica del piragüisme, com en el medi natural, aprofitant els moviments d´aigua generats per la mateixa topografia del llit del riu.
 
L´objectiu dels palistes és aconseguir el màxim nombre de figures o trucs aprofitant la força de l´aigua generada per un ressalt hidràulic, ja sigui una onada estacionària o rull, durant un temps màxim de 45 segons, que són puntuades per un jurat format per tres jutges. 
 
La plasticitat de les maniobres acrobàtiques i els moviments dels palistes fan d´aquesta modalitat una de les més espectaculars del piragüisme. La competició es fa amb rem de pala senzilla (canoa, CI i OCI) o de pala doble (caiac, K1) i es practica en les modalitats de K1, CI (canoa tancada), 0C1 (canoa oberta) i squirt, que és un model de piragua en què s´ha minimitzat l´espai i només hi ha lloc per a les cames. 
 
Endesa facilitarà un cabal mínim i estable del riu
 
Endesa col·laborarà amb la celebració de la Copa del Món de Caiac Freestyle modificant el cabal de la Noguera Pallaresa per tal d´adequar-lo a les necessitats d´aquesta competició. La companyia ajustarà el turbinat de les centrals hidràuliques de la Torrassa i Llavorsí amb l´objectiu de garantir l´estat òptim del riu i afavorir la igualtat entre els competidors.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor