Diumenge, 28 d'abril de 2024

La Pobla de Segur homenatja l'escriptor i historiador Llorenç Sánchez Vilanova

El Comú de Particulars de la localitat pallaresa es va quedar petit per reconèixer la tasca de l'historiador i escriptor

Pallars Digital 20 de juny de 2014 a les 08:06
L'Associació Cultural Comú de Particulars de la Pobla de Segur va retre dimecres un càlid homenatge a un dels seus fills predilectes, l'escriptor i historiador Llorenç Sánchez Vilanova, en reconeixement a la seva tasca en la recerca i la difusió del municipi, del Pallars i del Pirineu.
 
La Sala Magna del Comú de Particulars es va omplir fins la bandera de poblatans i pallaresos que no es van voler perdre detall de l'acte, que va comptar amb la presència del diputat Xavier Pont; el president del Comú, Ramon Gordó; l'alcalde de la Pobla de Segur, Lluís Bellera; l'escriptor i ex-polític, Josep Varela i l'homenatjat, Llorenç Sánchez.
 
Va obrir el torn d'intervencions l'alcalde, que va agrair "la gran empenta, la passió i la il·lusió" d'un Sánchez Vilanova "que ha dedicat tantes hores de la seva vida a la Pobla". 
 
El diputat Xavier Pont, per la seva banda, va felicitar el Comú de Particulars per la iniciativa i va destacar que Sánchez Vilanova "és reconegut arreu", ja que "la biografia de l'autor sobrepassa els límits del municipi i de la comarca". Pont creu que hi ha pocs pobles al conjunt del Pirineu que tinguin l'honor de comptar amb una persona "amb uns valors humanístics, socials i literaris" com els de l'escriptor.
 
Josep Varela va defensar la importància de la societat civil, la política i la família, tres aspectes que es reflecteixen en l'obra de Llorenç Sánchez, de qui va destacar "la seva manera de ser i la forma d'expressar les seves conviccions".
 
Finalment, un emocionat Llorenç Sánchez Vilanova va agrair l'homenatge que se li va retre: "és una sorpresa per mi que se m'hagi reconegut", a la vegada que li semblava "un orgull", tenint en compte "la gran quantitat de persones que han passat per aquest món sense rebre cap reconeixement a la seva aportació, com Mozart o Vincent Van Gogh".
 
Sánchez Vilanova va defensar la literatura: "Els llibres són una tribuna immensa i arriben a moltíssima gent". Per últim, va reivindicar el paper del Pallars al Pirineu i dins una hipotètica independència: "el Pallars té i ha tingut una rellevància històrica molt important a Catalunya", un paper sovint "oblidat o desprestigiat".  
 
Durant l'acte, l'alcalde de la Pobla de Segur, Lluís Bellera, va avançar que l'Ajuntament està preparant una exposició permanent de la seva obra i que ha iniciat els tràmits per convertir Sánchez Vilanova en fill adoptiu i fill predilecte de la localitat. 
 
Bellera també va anunciar que des de l'Ajuntament s'està estudiant presentar un projecte al Govern català per a que es concedeixi a l'escriptor la Creu de Sant Jordi.
 
Una vida dedicada a la Pobla, al Pallars, al Pirineu i a Catalunya
 
Llorenç Sánchez Vilanova va néixer a Barcelona l'any 1930, però per una sèrie d'esdeveniments familiars, va establir la seva residència a la Pobla de Segur des de ben petit, on més endavant treballà en una entitat d'estalvis.
 
Va néixer en una família sense tradició cultural, però ja de molt petit la seva afició per la lectura i la seva facilitat creadora van potenciar una vocació d'escriptor. Als anys quaranta, amb menys de vint anys, ja participava en diversos certàmens literaris, com els Jocs Florals, on obtingué uns quants guardons. 
 
Malgrat no tenir formació acadèmica com a historiador, se'l considera un especialista en història pallaresa, principalment de la Pobla de Segur i de la Conca de Dalt. Entre la seva obra, destaquen títols com 'L´aventura de l´aigua', 'Història de la Val d´Aran', 'El Pallars, visió històrica' o 'Història de l´Alta Ribagorça'.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor