Diumenge, 3 de novembre de 2024
meteorologia

Una tempesta geomagnètica permet albirar de nou una aurora boreal des del Pallars

El maig passat ja es va produir un fenomen d’aquestes característiques

Pallars Digital Pallars | 11 d'octubre de 2024 a les 08:18
L'aurora boreal vista des de Tremp | @E1Ribert
Una nova tempesta geomagnètica ha permès divisar aquest dijous a la nit i matinada de divendres una altra aurora boreal des de diversos punts del Pallars. Diferents perfils i fotògrafs han anat compartint a les xarxes socials espectaculars imatges on es pot observar el cel il·luminat d'un to rosat amb diferents elements.
 
El fenomen, que ja es va produir el passat mes de maig, s'ha pogut tornar a veure en indrets com el Parc Astronòmic del Montsec, Tremp, el pantà de Sant Antoni, o en diferents pobles i ciutats de l’àmbit metropolità, de la Catalunya Central o del sud del país.
 


Què és una aurora boreal?

L'aurora boreal és un efecte lluminós molt visible, habitual en països del nord d'Europa però molt rar a Catalunya. Consisteix en una llum natural que apareix al cel nocturn de les regions properes a les zones polars a causa de l'impacte de les partícules de vent solar amb el camp magnètic de la Terra.
 
A les latituds de l'hemisferi nord, on se la coneix com a aurora boreal, un nom donat per Galileo Galilei, en referència a la deessa romana de l'alba –Aurora– i el seu fill, en representació dels vents del nord. Normalment es veuen més intensament durant les temporades de setembre a octubre i de març a abril. A les latituds de l'hemisferi sud es coneix com a aurora austral.
 
Les aurores no són exclusives de la Terra, ja que també s'observen en altres planetes del sistema solar com Júpiter, Saturn, Mart i Venus. El fenomen no es produeix només de manera natural: també es poden reproduir artificialment en un laboratori i apareixen durant les explosions nuclears.


Altres notícies que et poden interessar







 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Subscriu-te al diari per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Subscriu-t'hi

Participació