Diumenge, 21 de juliol de 2024
medi ambient

El Parc Natural de l'Alt Pirineu replanta una espècie de salze en perill d'extinció

Un seguiment de la població catalana de 'Salix hastata' ha observat que pateix l'atac greu de fongs patògens

Pallars Digital Pallars | 20 de juny de 2024 a les 08:26
Un exemple de salze a punt per ser trasplantat | PNAP
El Parc Natural de l'Alt Pirineu ha començat a replantar exemplars de Salix hastata, una espècie de salze en perill d'extinció descoberta per primera vegada a Catalunya l'any 2009. Es tracta d'un salze arbustiu molt rar als Pirineus que viu en sòls humits i frescos, i per aquest motiu està inclòs en el Catàleg de Flora Amenaçada de Catalunya en la categoria en perill d'extinció.

Des de fa uns anys, el Parc Natural de l'Alt Pirineu impulsa un seguiment de la població catalana a través del qual s'ha observat que pateix l'atac greu de fongs patògens. Per reduir l'impacte del patogen i evitar una possible extinció local de l'espècie s'ha fet un reforç poblacional, mitjançant la plantació dels nous individus obtinguts ex situ.
 

Un exemple de salze sa. Foto: PNAP


El Salix hastata és un arbust comú en latituds elevades, trobant-se des d'Escandinàvia fins a Alaska. A Catalunya, l'única població coneguda està a cavall de les comarques del Pallars Sobirà i la Val d'Aran, mentre que també és present en una localitat d'Andorra i en alguna zona al vessant francès dels Pirineus.
 
La primera vegada que es va trobar aquesta espècie a Catalunya es va iniciar un estudi que va permetre localitzar una concentració d'uns 500 exemplars en un tram d'uns 700 metres a la Vall de Marimanya.
 

Fong Boeremia exigua i Melampsora

El Departament de Ciència i Enginyeria Forestal i Agrícola de la Universitat de Lleida ha identificat els fongs Boeremia exigua i Melampsora, entre altres, al salze i que podrien anar associats al dany i estrès ocasionat pel brosteig d'ungulats, molt abundants a la zona. Per reduir l'impacte del patogen i evitar una possible extinció local de l'espècie, també s'han fet tests amb productes antifúngics. En paral·lel, en viver, s'han obtingut individus nous a partir d'esqueixos d'exemplars sans de la població original de Marimanya.
 

Un exemplar de Salix hastata afectat pels fongs. Foto: PNAP


Aviat, també s'analitzarà la variabilitat genètica de les diverses poblacions de Salix hastata del Pirineu a través del projecte POCTEFA Floralab+, en col·laboració amb el Grup de Geobotànica i Cartografia de la Vegetació de la Universitat de Barcelona i la Universitat de Perpinyà.
 

Salzes de la Vall de Marimanya

Aquest salze presenta la peculiaritat de ser molt variable pel que fa a les dimensions i a la forma de les fulles, fins al punt que els individus de formes extremes fàcilment es poden confondre com a pertanyents a espècies diferents. Es troben dos tipus principals, tots dos representants a Marimanya: els que tenen un aspecte arbustiu típic i els que tenen aspecte de salze nan. Els individus arbustius, que creixen al costat del riu, poden fer més d'un metre d'alçada, tenen moltes branques i unes fulles relativament grosses.
 
En canvi, els individus nans no s'aixequen més de cinc o deu centímetres del terra, gairebé no tenen branques visibles a la superfície i són de fulles molt menudes; aquests individus creixen a les molleres, i tenen un aspecte que recorda el d'altres espècies de salze i es fan en ambients d'alta muntanya. En funció de les característiques del terreny té unes característiques morfològiques o altres. Les fulles es caracteritzen perquè a la base de les fulles grans té unes fulles més petites, com unes orelles.


Altres notícies que et poden interessar
 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació