Dimarts, 18 de juny de 2024
fauna

Els ramaders de la Vall Ferrera denuncien la superpoblació de muflons

Ramats de fins a 200 exemplars campen lliurement pels prats de pastura i prop d'alguns pobles com Norís

Pallars Digital Vall Ferrera | 22 d'abril de 2024 a les 08:46
Un ramat de muflons pasturant prop del poble de Norís | M. Lluvich / ACN
Els ramaders de la Vall Ferrera han denunciat la superpoblació de muflons a la zona. Durant els mesos de març, abril i maig, aquests animals baixen de les zones altes als prats de pastura buscant herba per alimentar-se, un fet que comporta pèrdues per als pagesos. El ramader Nacho Castellarnau ha explicat que "on hi ha muflons no poden anar-hi ramats d'ovelles a pasturar", perquè en cas d'encreuar-se amb les ovelles dels pastors, surt un animal "molt poc apreciat per la carn" i infèrtil.

A Norís, poble situat 1.254 metres d'altitud, només hi viu el Benito, que explica que els muflons ja no es fan estranys amb la gent i es passegen pels carrers del poble com si res. Des de la finestra de casa veu ramats de fins a 200 muflons, ha afirmat. Mentrestant, Castellarnau explica que els muflons es van introduir a Andorra per a la cacera esportiva a mitjans dels anys noranta.
 

Aquesta espècie es va introduir a Andorra per a la cacera esportiva a mitjan anys noranta. Foto: M. Lluvich / ACN

 
Els animals van travessar la frontera per Tor i Alins i s'han anat estenent per tota la vall. Aquest ramader d'Alins exposa que els muflons avancen en detriment de l'isard, amb qui competeix pels prats més baixos. On fa anys veia ramats d'isards, ara hi veu ramats de muflons.
 

Tanques al cementiri

La presència d'aquests animals ja ha obligat diversos veïns a prendre mesures. Benito, per exemple, ja fa temps que va haver de posar tanques al cementiri del poble de Norís perquè els muflons i els senglars no hi entressin. A més, ha comentat que ha de protegir les flors de casa amb teles perquè no se les mengin.
 

La presència d'aquests animals ha obligat a posar tanques al cementiri de Norís. Foto: M. Lluvich / ACN

 

Més de 1.000 exemplars al Pallars

La població de mufló censada a la Reserva Nacional de Caça (RNC) de l'Alt Pallars l'any 2023 era de 1.019 exemplars, segons el Departament d'Acció Climàtica. La Reserva va gestionar l'any passat un total de 13 expedients de danys i es van donar autoritzacions excepcionals que contempla permís per a dur a terme aguaits per part dels pagesos.

Durant aquest període es van notificar 32 exemplars de mufló abatuts. Aquests resultats no són definitius perquè encara queden quatre autoritzacions de les 13. La directora de la RNC, Cristina Espinar, ha dit que amb les dades de població que tenen "s'ha de fer gestió per reduir els exemplars i controlar la població".
 


Altres notícies que et poden interessar 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació