Diumenge, 19 de maig de 2024
pastures

Crema controlada a la muntanya de Montardit de Dalt per recuperar un mínim de cinc hectàrees de pastures

És una petició dels ramaders de la zona que busca frenar la proliferació d'arbustos en detriment de l'herba

Pallars Digital Montardit de Dalt | 12 d'abril de 2024 a les 08:54
Un membre del GEPIF cremant arbustos a la muntanya de Montardit | M. Lluvich / ACN
El Departament d'Acció Climàtica, a través del Grup Especial de Prevenció d'Incendis Forestals (GEPIF), ha dut a terme cremes controlades a la muntanya de Montardit de Dalt, al municipi de Sort. S'han fet per evitar la proliferació d'arbustos que substitueixen l'herba dels animals, afavorint la recuperació d'unes cinc hectàrees de pastures d'alta muntanya i la prevenció d'incendis.

La directora general de Gestió del Medi, Anna Sanitjas, ha dit que es tracta d'una mesura de suport a la ramaderia d'alta muntanya. A la petició dels ramaders d'augmentar el nombre de cremes, Sanitjas ha respost que el Pla Estratègic de Ramaderia Extensiva que aprovarà el Govern ja ho preveu. Amb aquesta crema el departament ha donat per finalitzada la temporada.
 

La crema vol ser una mesura de suport a la ramaderia d'alta muntanya. Foto: M. Lluvich / ACN


El GEPIF, de fet, fa cremes controlades de forma habitual amb l'objectiu de recuperar zones de pastures que s'havien perdut, preservar la diversitat biològica i disminuir el risc d'incendi forestal. La darrera de la temporada ha estat a Montardit de Dalt, en una zona de pastures que havia quedat abandonada i envaïda per la malesa.

D'uns anys ençà s'han desenvolupat polítiques de prevenció d'incendis forestals que han restringit molt l'ús del foc en molts àmbits, incloses les cremes que feien els pastors. Amb les cremes controlades, Acció Climàtica vol donar sortida a aquesta pràctica.

Per Sanitjas és una mesura de suport a la ramaderia de muntanya, tant per la seva importància econòmica com pel manteniment d'un territori amb menys combustible de cara a dificultar hipotètics grans focs. La directora general ha destacat que aquestes cremes també afavoreixen la biodiversitat.
 

Imatge de la crema controlada a la muntanya de Montardit, amb el poble al fons. Foto: M. Lluvich / ACN


D'altra banda, enguany el Grup de Prevenció d'Incendis Forestals ha doblat els efectius -passant de 30 persones a 60- per tasques de prevenció, vigilància i primeres intervencions i amb 8 bases de sortida a tot el territori. Les cremes es fan a l'hivern, quan les condicions meteorològiques ho permeten. Aquesta temporada s'ha cremat al Pallars Sobirà, l'Alta Ribagorça, l'Alt Urgell, la Cerdanya i el Ripollès.
 
 

Reivindicació de la ramaderia

El ramader Carles Juanmartí ha agraït la tasca de l'administració, però ha demanat que es puguin fer cremes controlades cada any i no hagin d'esperar llargues temporades entre una crema i una altra. Per Juanmartí cada cop serà "més costós i més perillós" fer cremes si no se'n fan periòdicament. El ramader ha recordat que el foc és "una eina" que ben gestionada no ha de fer por.


Altres notícies que et poden interessar 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació