Dijous, 30 de maig de 2024
educació

Llum verda a la 2a edició del val escolar, que serà de 60 euros per a tots els alumnes de primària i secundària

Es tracta d’un ajut per a la compra de material escolar que enguany, com a novetat, també es podrà cedir als centres educatius

Pallars Digital Pallars | 10 d'abril de 2024 a les 11:25
L'aula d'una escola en una imatge d'arxiu | G. Sánchez / ACN
El Govern ha donat llum verda a la segona edició del val escolar per a la compra de material per als alumnes. Després de l’èxit de la primera edició, i amb l’objectiu de continuar oferint un escut econòmic i social a les famílies per pal·liar l’increment de preus associats a l’escolarització, l’executiu català ha decidit reeditar la mesura per al curs 2024-2025, però introduint-hi algunes novetats.

En primer lloc, s’incrementa el nombre de beneficiaris i, a banda de l’alumnat d’educació primària, la mesura es fa extensiva també als estudiants d'ESO de tots els centres públics i concertats de Catalunya. També s’hi inclouran els alumnes dels centres d’educació especial i dels cicles formatius de grau bàsic. Això vol dir que, als gairebé mig milió d’estudiants que l’han rebut en el curs actual, s’hi sumaran uns 330.000 alumnes de secundària obligatòria. En total, el nombre de beneficiaris serà de prop de 790.000 persones.
 
Els pressupostos de la Generalitat del 2024 preveien l’extensió d’aquest ajut als alumnes de primària i secundària, que havia de ser de 70 euros per alumne. En global, la partida per al val escolar creixia fins als 55 milions d’euros, cinc milions més que el 2023. La no aprovació dels comptes i la consegüent pròrroga pressupostària, però, ha obligat a mantenir aquesta partida en 50 milions d’euros. En conseqüència, l’import del val serà de 60 euros, 10 menys dels previstos inicialment.
 

Bescanviables fins al proper 30 de novembre

Finalment, i amb la voluntat de donar resposta a les demandes de diverses associacions de famílies d’alumnes, enguany els vals es podran bescanviar en qualsevol dels establiments comercials adherits o, com a novetat, cedir-los als centres educatius per a la compra conjunta de material escolar.

Els vals s’hauran de destinar a l’adquisició de material escolar no inventariable, és a dir, elements d’escriptura, papereria, llibres, diccionaris, calculadores, motxilles i jocs educatius, fins al 30 de novembre del 2024. La distribució dels dos vals per alumne, de 30 euros cadascun, es durà a terme de la mateixa manera que l’edició anterior, per correu postal, i es podran activar des de la plataforma valescolar.cat.

 

El 95% dels alumnes de primària van usar el val escolar el curs 2023-2024

Un 95,1% dels alumnes de primària de totes les escoles públiques i concertades de Catalunya van utilitzar el val per adquirir material escolar l’any 2023 en els més de 2.000 establiments que es van adherir a la iniciativa. En concret, un total de 424.838 estudiants van bescanviar 849.619 vals (un 94,2% del total) per un import de 42,3 milions d’euros.


Altres notícies que et poden interessar 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació