Dilluns, 29 d'abril de 2024
Meteorologia

El març ha estat excepcionalment plujós a la Vall Fosca i en zones del Pallars Sobirà

Durant tot el mes s’han acumulat 420,2 litres per metre quadrat a la cota 2.500 d’Espot i 315,8 a Capdella

Pallars Digital Vall Fosca | 3 d'abril de 2024 a les 11:00
Imatge de la Central de Capdella | Vall Fosca Climàtica
El Pallars ha deixat enrere un mes de març molt plujós, especialment generós en zones com la Vall Fosca o diversos indrets del Pallars Sobirà. Segons dades del Servei Meteorològic de Catalunya (Meteocat), el que hem deixat enrere ha estat el mes més plujós dels últims dos anys al conjunt del país. De fet, no plovia tant des del març del 2022.

Així ho demostra la precipitació acumulada en diferents llocs de la geografia pallaresa, on la pluja ha estat excepcionalment molt abundant: a Espot s'ha arribat als 420,2 litres per metre quadrat; a Capdella es van recollir 315,8 l/m², i a l'estació meteorològica de Salòria (Alins) es van acumular 289,3 l/m² durant tot el mes.
 
Meteorològicament, la primera part del mes ha estat marcada per una circulació zonal molt intensa amb una direcció del nord-oest al sud-est que ha afavorit els pas de pertorbacions amb una temperatura baixa i neu a cotes mitjanes. Durant la part central de març han sigut les altes pressions les que han dominat la meteorologia, amb una temperatura anormalment alta per l’època de l’any amb valors per sobre dels 25 °C a molts punts del territori.
 
A partir del dia 24 una DANA, primer, i una profunda depressió ubicada a Europa, després, han provocat precipitació generalitzada que ha estat de neu al Pirineu, i un marcat descens tèrmic a conseqüència del canvi de masses d’aire que es va produir: la freda procedent d’altes i mitjanes latituds va substituir la càlida tropical que havia dominat des de mitjans de març.
 

 

Març càlid arreu de Catalunya

D'altra banda, però, el març també ha estat càlid arreu del territori català. A partir del dia 10, les altes pressions van acaparar la meteorologia amb una temperatura alta per l’època de l’any i que va tenir el seu màxim els dies 21 i 22 de març.
 
Així, es va registrar el rècord de temperatura màxima de març a 4 de les 117 estacions de la Xarxa d'Estacions Meteorològiques Automàtiques (XEMA) amb més de 20 anys de dades, destacant els 28,4 °C a Torroja del Priorat (el Priorat). Igualment, es va mesurar la temperatura mínima diària més alta a 3 de les 117 estacions amb més de 20 anys de dades, situades en indrets l’alta muntanya del Pirineu occidental.


Altres notícies que et poden interessar







 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació