Dilluns, 29 d'abril de 2024
maquetes

La Pobla en miniatura, l'obra de vida del pallarès Miguel Ruiz

Una exposició al Comú de Particulars recull les maquetes que aquest paleta jubilat ha construït durant els últims 20 anys

Tomàs Garcia Espot La Pobla de Segur | 5 d'abril de 2024 a les 13:17
Miguel Ruiz amb la maqueta de Casa Mauri, una de les primeres que va construir | TGE
El Comú de Particulars de la Pobla de Segur acaba d'estrenar una exposició amb les 18 maquetes que el pallarès Miguel Ruiz ha construït durant els últims 20 anys. La seva obra és la d'una Pobla en miniatura, i va començar com qualsevol altra afició. Jubilat prematurament, Ruiz, de 69 anys, va animar-se a recrear els diferents edificis i monuments del poble i la comarca.

Tot i que no es considera un artista -ell diu que només és paleta, la professió que va haver d'abandonar- les seves maquetes estan fetes al detall, i aprofitant les pedres o la fusta, els elements que li dona la natura. La primera maqueta va ser l'antiga ermita de Sant Miquel del Pui, a la qual va dedicar 220 hores. De mitjana, explica, inverteix unes 300 hores en aquelles que són de pedra.
 

L'exposició, amb 18 maquetes, es pot visitar al Comú de Particulars. Foto: TGE


El punt de partida oficial -per dir-ho d'alguna manera- va ser l'any 2000, quan l'aleshores alcalde Narcís Balagué li va demanar que fes una maqueta de Casa Mauri, l'edifici de l'ajuntament. Segurament és la maqueta en la qual ha invertit més temps. "M'agrada, no puc estar parat", explica a Pallars Digital.
 
Darrere la de l'ajuntament han vingut maquetes com la de l'església parroquial, l'estació de tren, l'oficina de turisme o el mateix Comú de Particulars. També ha volgut construir a escala edificacions de la zona, com l'ermita dels Socors (Conca de Dalt), l'església de Sant Julià d'Espui o la central de Molinos, la qual està il·luminada gràcies a la col·laboració de Fidel Reig.

 

La seva és una tasca de vital importància a l'hora de difondre i cuidar el patrimoni poblatà i pallarès. "No tenim una Sagrada Família, però són edificis que són nostres, i per què no fer el que és nostre i no anar a buscar el que hi ha fora?", exposa Ruiz. Al mateix temps, és una feina que li agrada molt, i que arran de la pandèmia de la Covid-19 va reprendre amb il·lusió.
 
Tot i que, humilment, no vol parlar del llegat que suposen les seves maquetes, aquestes petites construccions són autèntiques obres d'art. Un dels exemples més clars és l'església Nostra Senyora de Ribera, on l'interior està recreat al detall. "Jo de moment gaudeix-ho fent-ho, després el que passi, qui sap", afirma. Algunes de les seves obres, de fet, com ara la Font del Pou, el Comú o Casa Mauri, ja han estat cedides a les corresponents entitats.
 

Interior de la maqueta de l'església de la Pobla. Foto: TGE


De cara al futur, Miguel Ruiz ja té algunes idees en ment, com ara la Central de Capdella o l'Ermita d'Arboló. Independentment de quina sigui la pròxima, el cert és que aquest poblatà continuarà fent honor a la seva antiga professió, recreant amb el màxim de realisme l'entorn, el paisatge i els edificis que l'han vist créixer i que vol posar en valor.


Altres notícies que et poden interessar







 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació