Dilluns, 29 d'abril de 2024
Rescat de muntanya

Evacuats amb èxit els dos excursionistes accidentats a Espot

Els muntanyencs han estat traslladats a l'Arnau de Vilanova de Lleida amb pronòstic menys greu i lleu després de passar la nit al ras amb els Bombers

Jordi Ubach Llorens Espot | 1 d'abril de 2024 a les 12:35
Imatges del rescat dels dos excursionistes ferits | Bombers
Els dos excursionistes que els Bombers de la Generalitat van localitzar ahir a la zona dels Encantats, al Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, al terme municipal d'Espot, han estat evacuats amb èxit per l'helicòpter de rescat aquest dilluns al matí.
 
Ahir a la nit, després de ser localitzats a les 20:30h, es va valorar l'estat del camí que caldria recórrer fins al refugi Mallafré amb els dos excursionistes ferits, amb una acumulació de més de 60 centímetres de neu. El Grup de Recolzament d'Actuacions Especials (GRAE) dels Bombers va decidir establir un punt calent a l'indret on els havien localitzat per tal que els dos ferits passessin la nit en una zona confortable.

El GRAE va treure els ferits de la hipotèrmia aplicant la tècnica del burrito, per escalfar-los, i han fet nit al punt calent amb vuit bombers GRAE i un metge del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM), que forma part de l'equip conjunt Bombers-SEM, a l'espera de l'evacuació. La resta de personal GRAE, un total d'11 bombers, van refer el camí per fer nit al refugi, igual que els components del Grup de Rescat de Muntanya (GRM) dels Pompièrs d'Aran que van participar en el rescat.

L'helicòpter de rescat s'ha enlairat aquest matí des d'Olot i ha arribat al voltant de les 09:30h a la zona on han fet nit els ferits amb els GRAE, que havien habilitat l'espai per l'aterratge de l'aeronau. Han evacuat els ferits un a un fins a l'heliport de Tírvia, on el SEM ha destinat dos helicòpters medicalitzats per evacuar-los, finalment, a l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida.

Els excursionistes van ser localitzats, ahir al vespre, a la zona de la Valleta Seca, a l'entrada de la canal dels Encantats del Parc Nacional d'Aigüestortes i l'Estany de Sant Maurici. Estaven orientats i conscients, però ferits a conseqüència d'un accident que havien patit diumenge al matí.
 

Cronologia dels fets

Els Bombers van rebre l'avís a les 12:46h del diumenge que dues persones que feien una ruta pel parc no havien arribat dissabte a la nit a a la seva destinació prevista. Després de comprovar que no eren a cap dels refugis de la zona, es va iniciar la recerca, que va trobar el seu vehicle estacionat a l'aparcament del Prat de Pierró, a l'entrada del parc, al terme d'Espot.

Segons les informacions amb què treballava el cos de Bombers, els excursionistes baixaven per la Canal dels Encantats però al no arribar al punt que s'havien marcat, es va activar en un primer moment dos helicòpters de rescat, però les condicions meteorològiques adverses van fer inviable l'accés a la zona. Tot i això, es va fer un reconeixement aeri de la zona dels Encantats i s'hi van traslladar efectius del GRAE.
 

Localitzats pels seus crits

Finalment, quan ja no hi havia esperança de trobar-los i després de sentir uns crits que provenien de la Valleta Seca, sobre les 20:10h, els Bombers van poder localitzar i contactar amb els dos excursionistes conscients i orientats, pendents d'una valoració mèdica més exhaustiva. A les 20:26h establien contacte visual i a les 20:30h s'havien pogut trobar amb ells i confirmar que eren les dues persones que s'estaven buscant.

A partir d'aquest moment es va valorar l'extracció dels ferits. La idea inicial era fer l'extracció fins al refugi de Mallafré, que es troba a unes dues hores d'aproximació i amb uns 60 centímetres de neu i, una vegada allà, valorar si fer nit al refugi i fer l'extracció demà al matí amb l'helicòpter o bé baixar els ferits avui mateix per carretera.

Però després de valorar l'estat del camí que caldria recórrer amb els dos ferits fins al refugi i comprovar el seu mal estat i el gran gruix de neu acumulat, els Bombers van decidir establir un punt calent per passar la nit a la intempèrie i ser rescatats aquest matí de dilluns.
 

Un extens dispositiu de recerca

El dispositiu de recerca, entre ahir i avui, ha estat format per una quarantena d'efectius i s'havia establert un Centre de Comandament al parc d'Espot, des d'on Bombers ha coordinat les tasques de recerca. S'han activat efectius del GRAE muntanya de les seus de Cerdanyola, la Seu d'Urgell, Olot, Valls i la Pobla de Segur, amb l'equip conjunt de GRAE i el metge del SEM, vehicles lleugers de coordinació i comandament, efectius dels parcs de Bombers Voluntaris de la zona, i el Grup Operatiu de Suport (GROS) que hi desplaçava unitat sanitaritzada i els drons.
 

Reunió de comandaments a Espot. Foto: Bombers


S'hi han desplaçat comandaments de suport de la Sala Central així com també comandaments de la unitat tècnica del GRAE. També s'hi han desplaçat efectius del Grup de Rescat de Muntanya dels Pompiers d'Aran, dels Mossos d'Esquadra i del SEM. 


Altres notícies que et poden interessar







 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació