Dilluns, 29 d'abril de 2024
rescat de muntanya

​Localitzen conscients i ferits dos excursionistes desapareguts des de dissabte a Espot

Es van accidentar i no van poder continuar la ruta al Parc Nacional d'Aigüestortes, mentre els esforços se centren ara en l'extracció dels ferits

Jordi Ubach Llorens Espot | 31 de març de 2024 a les 21:36
Reunió de comandaments a Espot | Bombers
Els Bombers de la Generalitat han localitzat aquest diumenge al vespre, conscients i orientades, a dos persones desaparegudes des de dissabte mentre feien ruta pel Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, al terme municipal d'Espot. Els dos excursionistes es van accidentar ahir dissabte i no van poder continuar la marxa com tenien previst, passant unes 24 hores a la intempèrie i amb unes condicions meteorològiques molt adverses.

 Actualització:

Al no tenir notícies seves, aquest diumenge s'ha activat un dispositiu de recerca amb una quarantena d'efectius dels Bombers arribats de diversos punts de Catalunya, juntament amb els Pompièrs d'Aran, per localitzar-los. Quan es preveia abandonar la recerca i reprendre-la dilluns també amb mitjans aeris, finalment s'han sentit uns crits a la zona de la Valleta Seca que han permès trobar els dos muntanyistes, un home i una dona, que han estat atesos pel Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) i que es trobaven un en estat menys greu i l'altre, en estat lleu.
 


Cronologia dels fets

Els Bombers han rebut l'avís a les 12.46 hores d'aquest diumenge que dues persones que feien una ruta pel parc no havien arribat dissabte a la nit a a la seva destinació prevista. Després de comprovar que no eren a cap dels refugis de la zona, s'ha iniciat la recerca, que ha trobat el seu vehicle estacionat a l'aparcament del Prat de Pierró, a l'entrada del parc, al terme d'Espot.

Segons les informacions amb què treballa el cos de Bombers, els excursionistes baixaven per la Canal dels Encantats però ahir ja no van arribar al punt que s'havien marcat, per la qual cosa els Bombers han activat en un primer moment dos helicòpters de rescat, però les condicions meteorològiques adverses han fet inviable l'accés a la zona. Tot i això, s'ha fet un reconeixement aeri de la zona dels Encantats i s'hi ha traslladat efectius del Grup de Recolzament d'Actuacions Especials (GRAE).

Els equips han iniciat la recerca per terra amb esquís, pales, sonda i detectors de localització i rescat en allau en zones on es calcula que hi podria haver entre 25 i 30 centímetres de neu nova, mentre que un grup del GRAE ha fet la canal del cim dels Encantats des de Sant Maurici.

Des del refugi de Mallafré s'ha distribuït la resta de grups de recerca per diferents rutes de baixada des dels Encantats: per la part baixa de la canal, on sembla que hi va haver una allau; la Vall del Monastero, i la Valleta Seca. Durant la tarda no s'ha trobat cap indici dels desapareguts. Una millora puntual del temps a mitja tarda ha permès que un helicòpter sobrevolés la zona, tot i que tampoc no ha localitzat cap novetat.
 

Localitzats pels seus crits

Finalment, quan ja s'acostava la retirada i després de sentir uns crits que provenien de la Valleta Seca, sobre les 20:10h, els Bombers han pogut localitzar i contactar amb els dos excursionistes conscients i orientats, pendents d'una valoració mèdica més exhaustiva. A les 20:26h establien contacte visual i a les 20:30h s'havien pogut trobar amb ells i confirmar que eren les dues persones que s'estaven buscant.

A partir d'aquest moment s'ha valorat l'extracció dels ferits. Fins allà s'hi han desplaçat més efectius amb esquís. La idea inicial era fer l'extracció fins al refugi de Mallafré, que es troba a unes dues hores d'aproximació i amb uns 60 centímetres de neu i, una vegada allà, valorar si fer nit al refugi i fer l'extracció demà al matí amb l'helicòpter o bé baixar els ferits avui mateix per carretera.

Però després de valorar l'estat del camí que caldria recórrer amb els dos ferits fins al refugi i comprovar el seu mal estat i el gran gruix de neu acumulat, els Bombers han decidit establir un punt calent per passar la nit a la intempèrie. Segons han informat els Bombers, la previsió és que aquest dilluns a primera hora del matí es pugui fer l'extracció dels ferits amb mitjans aeris.
 

Un extens dispositiu de recerca

El dispositiu de recerca estava format per una quarantena d'efectius i s'havia establert un Centre de Comandament al parc d'Espot, des d'on Bombers ha coordinat les tasques de recerca. S'han activat efectius del GRAE muntanya de les seus de Cerdanyola, la Seu d'Urgell, Olot, Valls i la Pobla de Segur, amb l'equip conjunt de GRAE i el metge del SEM, vehicles lleugers de coordinació i comandament, efectius dels parcs de Bombers Voluntaris de la zona, i el Grup Operatiu de Suport (GROS) que hi desplaçava unitat sanitaritzada i els drons.
 
S'hi han desplaçat comandaments de suport de la Sala Central així com també comandaments de la unitat tècnica del GRAE. També s'hi han desplaçat efectius del Grup de Rescat de Muntanya dels Pompiers d'Aran, dels Mossos d'Esquadra i del SEM. L'operatiu de rescat, no obstant, continua actiu, i es preveu complicat. Als dos ferits i a tots els efectius els espera una llarga nit amb temperatures extremes, vent i neu.


Altres notícies que et poden interessar







 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació