Dissabte, 27 d'abril de 2024
contaminació lumínica

Instal·laran noves lluminàries a la Vall Fosca per disminuir la contaminació lumínica

El projecte pretén actuar a Capdella, Espui, la Pobleta de Bellveí i la Central de Capdella per adequar-se al nou grau de protecció

Pallars Digital Vall Fosca | 19 de març de 2024 a les 08:42
El Parc Nacional d'Aigüestortes i el seu entorn van aconseguir la certificació Starlight l'any 2018 | Francesc Mayench
Quatre pobles de la Vall Fosca instal·laran lluminàries per tal de disminuir la contaminació lumínica al voltant del Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. El projecte, que ha licitat la Diputació de Lleida per un import de 69.438,67 euros, contempla actuar a Espui, la Pobleta de Bellveí, Capdella i la Central de Capdella, així com a Vilaller i Senet, a l'Alta Ribagorça. En total, es col·locaran 257 noves làmpades amb l'objectiu d'adaptar aquests nuclis al nou grau de protecció E1.

El Parc Nacional d'Aigüestortes i els municipis de la seva àrea d'influència van aconseguir l'octubre de 2018 l'acreditació com a reserva i destinació turística Starlight, un segell que atorga la Unesco per la qualitat del cel nocturn. El parc és un espai que, per la seva bellesa i característiques, gaudeix d'una qualitat del cel fosc excel·lent i d'una contaminació lumínica pràcticament inexistent.
 
L'actuació prevista amb els fons europeus Next Generation consistirà en la substitució de les llums d'elevat FHSi per d'altres de valor inferior o igual a l'1%, és a dir, la llum ha d'anar dirigida cap a sota. Substituir les làmpades contaminants (llum blanca) per altres que tinguin una emissió espectral inferior a l'1% per sota de 500nm per LED's o inferior al 2% per altres fonts de llum (llum ambre).

Aquesta actuació forma part del Pla de Sostenibilitat Turística en Destí Naturalment Lleida, un projecte liderat pel Patronat de Turisme amb un finançament de 3.500.000 euros provinents dels fons Next Generation. El pla té com a objectiu reformular el model turístic i consolidar els espais naturals de Lleida com un motor de desenvolupament de destí turístic d'excel·lència i compatible amb els valors de la sostenibilitat.
 


Altres notícies que et poden interessar







 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació