Dissabte, 25 de maig de 2024
incendis

Comença la prohibició de fer foc al bosc amb una vegetació més seca que mai a Catalunya

La mesura s'allargarà fins al 15 d'octubre, i caldrà una autorització per fer activitats amb risc d'incendi forestal

Pallars Digital Pallars | 15 de març de 2024 a les 08:55
Una zona boscosa del Montsec d'Ares en una imatge d'arxiu | ACN
Des d'aquest divendres i fins al 15 d'octubre ja no es pot encendre foc en terreny forestal. Aquesta prohibició entra en vigor en un dels anys més complicats pels efectes de la sequera, una de les més intenses i extenses del darrer segle, derivada, principalment, de l'escassetat de precipitació efectiva en els últims tres anys.

L'actual sequera està portant la vegetació a una situació límit de decaïment i mortalitat mai vistes en extensió i distribució a molts indrets del país. Els boscos estan rebent un fort impacte a causa de la climatologia (sequera, perforadors, pedregades o els últims grans incendis). Des de fa anys, s'observa que diferents espècies s'estan morint.
 
Aquesta situació és acumulativa durant els últims anys i cal tenir en compte que moltes masses afectades, encara que no estiguin totalment mortes, ja no es recuperen i, contràriament, afavoreixen noves afectacions a les masses del voltant cada any més dèbils. Encara que plogui, els arbres secs i morts per sequera no es recuperen i són combustible que en cas d'incendi crema amb molta més facilitat.
 

Les pluges només han disminuït momentàniament el perill d'incendi

Les pluges caigudes el cap de setmana passat han fet disminuir el perill imminent arreu, sobretot allà on han estat més abundants, com pot ser la zona de les comarques de la Catalunya Central, i han retardat en unes quantes setmanes la probabilitat de tenir perill molt alt generalitzat.

Es podria dir que han fet disminuir molt el perill a curt termini, és a dir, en les pròximes setmanes per a l'inici de la primavera. Tot i això, els índexs de sequera continuen molt alts per a aquesta època, i cal tenir en compte que en situacions d'un dèficit hídric tan gran, difícilment un episodi de pluja pot resoldre el problema.

 

Autorització per fer activitats amb risc d'incendi

Les activitats amb risc d'incendi forestal són aquelles accions o pràctiques que poden desencadenar un incendi en zones forestals o altres àrees naturals. Involucren la generació de foc, deflagracions o espurnes en entorns propicis per a la propagació dels incendis, i requereixen supervisió i precaució per prevenir afectacions ambientals i protegir la seguretat pública. Aquestes activitats poden ser focs d'esbarjos, fogueres i barbacoes, cremes de residus vegetals o activitats pirotècnies, entre d'altres.

L'any 2023, s'ha superat la xifra de 50.000 activitats autoritzades a l'època d'alt risc i 100.000 comunicades fora d'aquesta època. Les sol·licituds d'aquestes activitats es poden tramitar per Internet mitjançant el nou Formulari web específic i presencialment a les oficines que el Departament d'Acció Climàtica té a totes les comarques.


Altres notícies que et poden interessar 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació